Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
121 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 28 november 2007)

Toelichting

"Het college vindt het haar verantwoordelijkheid het proces van huisvesting, inburgering en reïntegratie goed te laten verlopen. Deze doelgroep heeft vele jaren gewacht zonder een toekomstperspectief en het is nu onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep goed te ondersteunen richting geslaagde integratie." aldus het college in antwoord op de vragen van mevrouw E. Schell (2007/106).

GroenLinks deelt deze visie en is trots op de menselijke en solidaire insteek van het college

In het 'plan van aanpak uitvoering pardonregeling' en de bespreking daarvan in de commissie maatschappelijke ontwikkeling van 20 september 2007 heeft het college tav huisvesting aangegeven Dat Utrecht op dat moment 720 pardonkandidaten kent, waarvan een belangrijk deel in het asielzoekerscentrum (AZC) verblijft: 320. Utrecht heeft een opgave om 415 Pardonners in de stad te huisvesten. Dat betekent dat er een opgave ligt voor vooral de regio. Het college is in overleg gegaan met de regiogemeenten, dit wordt afgerond in BRU-verband. Nagegaan wordt of het aanbod van de regio matcht met de samenstelling van de huishoudens die gehuisvest moeten worden. De termijn om één en ander gerealiseerd te hebben, loopt tot 2009. Het college gaat er vanuit dat het gaat lukken.

Recent, op 24 oktober 2007, hebben de VNG en minister Vogelaar afspraken gemaakt over de inburgering van Pardonners. Zo is duidelijk dat er voor gemeenten E 4.480 per Pardonner beschikbaar voor inburgering (exclusief de eigen bijdrage van E 270 per inburgeraar). Pardonners die in een AZC verblijven vallen niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Aan Pardonners die in een AZC verblijven, waarvan verwacht wordt dat zij niet op korte termijn worden uitgeplaatst, kent de minister een persoonsvolgend budget (PVB) toe. Met dit budget kunnen zij hun eigen inburgeringstraject inkopen en dit ook voortzetten als zij worden gehuisvest in een gemeente.

GroenLinks deelt het streven van het college om de 720 Utrechtse Pardonners in en om de gemeente Utrecht te huisvesten. Ook vindt GroenLinks het een goede zaak dat Pardonners met een Pasje die nog verblijven in het AZC, in afwachting van hun huisvesting, aan inburgering kunnen beginnen.
De Pardonners in het AZC verblijven hier vaak al langere tijd, het verkrijgen van het pasje is een eerste stap naar verblijf en vestiging in Utrecht en de regio. GroenLinks vindt het wenselijk als de Utrechtse Pardonners spoedig gehuisvest kunnen worden. Opdat naast het Pasje en het inburgeringtraject, ook een woning, dagbesteding (reïntegratie, studie, werk) en de 'sociale inburgering' op korte termijn kunnen aanvangen.
De mensen willen graag aan de slag. Het valt niet uit te leggen dat zij na jaren wachten op een Pasje nog eens maanden moeten wachten om te mogen starten met een inburgeringtraject, of het zoeken van een huis. Daarom een pleidooi bij het college om alles op alles te zetten om ook aan de mensen in het AZC die onder de Pardonregeling vallen optimale kansen te bieden.

1. Zijn er inmiddels in BRU-verband afspraken voor de huisvesting van de circa 720 Utrechtse Pardonners? Zo ja,
1. Hoe zien de afspraken er in BRU-verband uit?
1. Wat is het huisvestingstempo?
1. Hoe is gegarandeerd dat de BRU gemeente hun afspraken nakomen?

GroenLinks ontvangt signalen dat BRU-gemeenten huisvesting bieden aan Pardonners van buiten de BRU-regio.


2. Bieden de BRU-gemeenten ook huisvesting aan Pardonners van buiten de Utrechtse regio?
2. Kan dit een bedreiging vormen voor het streven om Utrechtse Pardonners in en om Utrecht te huisvesten?

3. Is het college met GroenLinks van mening dat het goed is dat Pardonners met een Pasje, die verblijven in een AZC, een passend inburgeringstraject kunnen volgen?

4. Op welke wijze wordt in Utrecht vorm gegeven aan het PVB en de inkopen van een passend inburgeringstraject?
4. Hoe ziet een passend traject eruit?
4. Wie ondersteund het keuzeproces?
4. Binnen welke termijn kunnen Pardonners uit het AZC beginnen met hun inburgering?

5. Zijn er tussen de gemeente Utrecht/BRU gemeenten en het COA overgangsafspraken over de inburgeringstrajecten van Pardonners die nog in het AZC verblijven, wanneer die tijdens het inburgeringstraject huisvesting vinden?


---- --