Stork Groep NV

28-11-2007

Voorgenomen aanbevolen bod in contanten van EUR 48,40 per aandeel Stork

Dit is een gezamenlijke openbare mededeling van Stork N.V. en London Acquisition B.V. ingevolge lid 5, sub 1 van het Besluit openbare biedingen Wft. Dit is geen openbare mededeling dat een openbaar bod wordt uitgebracht, maar dat een voorwaardelijke overeenstemming is bereikt over de voorwaarden van een openbaar bod. Niet voor vrijgave, distributie of publicatie, noch geheel of gedeeltelijk, in of naar de Verenigde Staten van Amerika, Japan of Canada.

Verkoop van Stork Food Systems

Kernpunten

l London Acquisition B.V. (de "Bieder"), een houdstermaatschappij
gecontroleerd door een consortium van fondsen die worden beheerd en geadviseerd door of zijn gelieerd aan Candover , Landsbanki Islands hf ("Landsbanki") en Eyrir Invest ehf ("Eyrir"), is voornemens een aanbevolen bod in contanten (het "Voorgenomen Bod") uit te brengen van EUR 48,40 ("de Biedprijs") per gewoon aandeel Stork N.V. ("Stork" of de "Onderneming"), wat een waarde van circa EUR 1,5 miljard vertegenwoordigt;

l Stork zal als integraal en onlosmakelijk onderdeel van het
Voorgenomen Bod de divisie Food Systems aan Marel Food Systems hf ("Marel") verkopen voor een aankoopprijs van EUR 415 miljoen op een zgn. cash and debt free basis;

l De Raad van Commissarissen, inclusief de door de
Ondernemingskamer benoemde extra Commissarissen, en de Raad van Bestuur van Stork steunen het Voorgenomen Bod volledig en unaniem en bevelen het aan;

l De Centrale Ondernemingsraad is geïnformeerd en verzocht om
advies uit te brengen met betrekking tot het Voorgenomen Bod;

l LME eignarhaldsfélag ehf ("LME"), indirecte aandeelhouder van Stork en economisch eigendom van Eyrir en Landsbanki, dat ongeveer 43% van het geplaatste gewone aandelenkapitaal van Stork bezit, heeft zijn steun uitgesproken voor het Voorgenomen Bod en zal, onder de voorwaarde dat het Bod gestand wordt gedaan, een deel van deze aandelen verkopen aan London Acquisition en het overige deel aanbieden onder het Voorgenomen Bod;

l Stork's aandeelhouders Centaurus Capital Limited ("Centaurus") en
Paulson & Co Inc. ("Paulson") hebben onherroepelijk toegezegd circa 33% van het geplaatste aandelenkapitaal van Stork onder het Voorgenomen Bod te zullen aanmelden, wanneer dat wordt uitgebracht;

l Alle bestaande rechten van de medewerkers zullen worden
gerespecteerd. Er zullen geen directe negatieve consequenties zijn voor de huidige werkgelegenheid bij Stork als gevolg van het Voorgenomen Bod of de verkoop van Stork Food Systems.

Stork en de Bieder, een Nederlandse houdstermaatschappij, maken gezamenlijk bekend dat voorwaardelijke overeenstemming is bereikt tussen Stork en de Bieder met betrekking tot een openbaar bod door de Bieder op alle geplaatste en uitstaande gewone aandelen in het aandelenkapitaal van Stork tegen een biedprijs in contanten van EUR 48,40 per gewoon aandeel. De biedprijs is cum dividend, hetgeen betekent dat Stork geen dividend of andere uitkeringen op haar aandelen zal doen voordat het Voorgenomen Bod is afgerond. De Bieder is gelieerd aan en wordt gecontroleerd door fondsen die worden beheerd en geadviseerd door Candover. Eyrir en Landsbanki zullen indirecte aandeelhouders in de Bieder worden.

Daarnaast kondigen Stork en Marel gezamenlijk aan dat zij, als integraal en onlosmakelijk onderdeel van het Voorgenomen Bod, overeenstemming hebben bereikt over respectievelijk de aankoop en verkoop van Stork Food Systems voor een prijs van EUR 415 mln. op een zgn. cash and debt free basis. Zo spoedig mogelijk nadat het Voorgenomen bod gestand is gedaan zal de verkoop van Stork Food Systsems aan Marel worden geïmplementeerd.

Na grondige afweging van de strategische, financiële en sociale aspecten van het Voorgenomen Bod zijn de Raad van Commissarissen, inclusief de extra Commissarissen die door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam benoemd zijn en de Raad van Bestuur van Stork tot de conclusie gekomen dat het Voorgenomen Bod de belangen van de aandeelhouders en andere stakeholders van Stork het beste dient. Zij steunen het Voorgenomen Bod volledig en unaniem en bevelen aandeelhouders aan, als het Voorgenomen Bod uitgebracht wordt, hun aandelen onder het Voorgenomen Bod aan te bieden.

Jan Kalff, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Stork: "Ik ben zeer verheugd dat we na twee maanden intensief en constructief overleg overeenstemming hebben bereikt met Candover, Marel en Centaurus en Paulson over een bod op alle aandelen, waardoor Stork uit de ontstane impasse komt. Stork Food Systems gaat met Marel een goede toekomst tegemoet, terwijl Candover Stork in een volgende fase brengt."

Het Voorgenomen Bod zal een bod volledig in contanten zijn op het totale geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal van Stork. Op basis van de Biedprijs van EUR 48,40 per gewoon aandeel wordt het Voorgenomen Bod gewaardeerd op circa EUR 1,5 miljard. De biedprijs vertegenwoordigt:


* een premie van 15% ten opzichte van de slotkoers van EUR 42,21 van een gewoon aandeel op 18 juni 2007, de laatste handelsdag voorafgaand aan 19 juni 2007, de dag waarop Stork aankondigde in gesprek te zijn met Candover over het Voorgenomen Bod;
* een premie van 23% ten opzichte van de gemiddelde slotkoers van een gewoon aandeel gedurende de laatste drie maanden voorafgaand aan 19 juni 2007, de dag waarop Stork aankondigde in gesprek te zijn met Candover over het Voorgenomen Bod;
* een premie van 9% ten opzichte van de slotkoers van EUR 44,55 van een gewoon aandeel op 27 November 2007, de laatste handelsdag voorafgaand aan 28 november, de datum van dit persbericht.

De totale waarde van de voorgenomen transactie is ongeveer EUR 1,6 miljard, inclusief de geschatte netto schuldenlast, wat ongeveer 10 keer de in 2006 genormaliseerde EBITDA (EUR 162 mln) inhoudt.

Het Voorgenomen Bod heeft diverse voordelen voor Stork, haar aandeelhouders, medewerkers, klanten en andere belanghebbenden:
* De voorgenomen transactie creëert een meer stabiele omgeving voor de Onderneming. Het stelt het management in staat zich weer te richten op de dagelijkse gang van zaken en zal meer zekerheid bieden voor medewerkers en klanten;


* Het Voorgenomen Bod biedt de huidige aandeelhouders de mogelijkheid zekere en directe waarde in contanten voor hun aandelen te realiseren tegen een aantrekkelijke prijs;
* Candover heeft uitgebreide ervaring en een sterk track record in de industriële sector en heeft de middelen om management teams te ondersteunen in het laten groeien van hun onderneming;
* De Bieder steunt de strategie van het management dat de overige bedrijfsonderdelen autonoom en door selectieve acquisities wil laten groeien.

* De Bieder heeft gehoor gegeven aan criteria van de Raad van Commissarissen om de financiële leverage zodanig structureren, dat het de financiële flexibiliteit biedt die nodig is voor groei in de volgende fase van ontwikkeling van de Onderneming.

Sjoerd Vollebregt, CEO van Stork:
"De situatie rondom Stork werd steeds complexer. Ik ben blij dat we er gezamenlijk in zijn geslaagd een realistische en haalbare oplossing te vinden. Dit bod alsook de daaropvolgende verkoop van Food Systems aan een vooraanstaande en gerespecteerde strategische koper zal een einde maken aan de turbulente situatie waarin de onderneming bijna twee jaar lang heeft verkeerd."

Marek Gumienny, Managing Director van Candover: "Wij zijn verheugd dat we erin zijn geslaagd overeenstemming te bereiken die ons in staat stelt verder te gaan met de voorgenomen investering in een bedrijf met een unieke portfolio aan activiteiten en sterke posities in groeimarkten. Wij denken dat dit de beste manier is om een einde te maken aan een langdurige periode van onzekerheid voor de onderneming en alle belanghebbenden. Wij geloven dat Stork met de voorstelde transactie haar sterke positie zal blijven behouden teneinde te kunnen profiteren van haar huidige sterktes en toekomstige mogelijkheden".

Sociale aspecten
De Bieder ondersteunt de groeistrategie van Stork. Het Voorgenomen Bod als zodanig zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor het huidige niveau van werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Stork, afgezien van een beperkt aantal boventalligen op de holding van Stork ten gevolge van de beëindiging van de beursnotering van Stork. De Bieder zal, als en wanneer het Voorgenomen Bod wordt gedaan en gestand wordt gedaan, alle bestaande rechten van de medewerkers van de Onderneming respecteren. De Bieder heeft aangegeven de regels met betrekking tot medezeggenschap te zullen naleven, alsmede de bestaande overeenkomsten tussen Stork en de vakbonden, inclusief de bestaande sociale plannen en de collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarnaast zal de Bieder de bestaande verplichtingen met betrekking tot de pensioenrechten van de Stork medewerkers respecteren.

De Bieder zal gesprekken voeren met de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Stork om Stork bij te staan in het verkrijgen van een advies van de COR. In samenhang met dit adviesproces zal de Bieder haar medewerking verlenen om bovenstaande toezeggingen vast te leggen in een convenant dat samen met de COR van Stork zal worden opgesteld.

Stork zal als onafhankelijke entiteit blijven opereren De huidige leden van de Raad van Bestuur blijven in functie. Zoals gebruikelijk in dit soort transacties, zullen leden van het senior management van Stork na afronding van het Voorgenomen Bod worden uitgenodigd te investeren in de Onderneming, naast de fondsen beheerd en geadviseerd door of gelieerd aan Candover, Eyrir Invest and Landsbanki.

Indien het Voorgenomen Bod gestand wordt gedaan, zullen de huidige leden van de Raad van Commissarissen aftreden en zullen er nieuwe commissarissen worden benoemd. De nieuwe Raad van Commissarissen zal initieel bestaan uit vijf leden, waaronder een onafhankelijke voorzitter en een lid dat door de Centrale Ondernemingsraad zal worden voorgedragen. Na afronding van het Bod, zal er door de Raad van Commissarissen een extra persoon worden voorgedragen tijdens de eerste algemene vergadering van aandeelhouders. Deze persoon zal worden voorgedragen op aanbeveling van de Centrale Ondernemingsraad van Stork en zal geacht worden onafhankelijk te zijn (in de betekenis van dit begrip zoals omschreven in de Nederlandse corporate governance regels).

Indien het Voorgenomen Bod gestand wordt gedaan, is het voornemen de notering van het aandeel Stork aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam N.V. zo spoedig mogelijk te beëindigen. Afhankelijk van het bereiken van de noodzakelijke drempel van verkrijging van 95% van de aandelen, verwacht London Acquisition B.V. vervolgens wettelijke mogelijkheden toe te passen als opgenomen in het Nederlands Burgerlijk Wetboek teneinde alle aandelen te verkrijgen die gehouden worden door minderheidsaandeelhouders, danwel dusdanige andere stappen te ondernemen om de beursnotering te beëindigen en/of de niet aangeboden aandelen te verkrijgen, inclusief het effectueren van een juridische fusie.

Onherroepelijke toezeggingen van LME, Centaurus & Paulson, en Stork management
Stork's aandeelhouder LME, die indirect 13,617,690 aandelen houdt, hetgeen circa 43% van het geplaatste aandelenkapitaal vertegenwoordigt, steunt het Voorgenomen Bod. LME zal, onder de voorwaarde dat het Bod gestand wordt gedaan, een deel van deze aandelen verkopen aan London Acquisition en het overige deel aanbieden onder het Voorgenomen Bod.

Stork's aandeelhouders Centaurus en Paulson hebben onherroepelijk toegezegd circa 33% van het geplaatste aandelenkapitaal van Stork aan te melden onder het Voorgenomen Bod, indien het Voorgenomen Bod wordt uitgebracht.

Daarnaast hebben de heren Vollebregt, Schönfeld, Bouland en Van den Driest, allen bestuurder of commissaris van Stork, onherroepelijk toegezegd hun aandelen onder het Voorgenomen Bod aan te melden, indien het Voorgenomen Bod wordt uitgebracht. Geen van de overige leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen houden aandelen Stork.

Het totale aantal aandelen in Stork dat nu is toegezegd aan de Bieder vertegenwoordigt circa 77% van Stork's geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal.

Procedure Ondernemingskamer
Op voorwaarde dat het Voorgenomen Bod gestand wordt gedaan en wordt afgerond, zullen Centaurus and Paulson een verzoek steunen aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam om het enquêteonderzoek geïnitieerd door de Ondernemingskamer te beëindigen.

Kees van Lede, buitengewoon lid van de Raad van Commissarissen van Stork:
"De buitengewone leden van de Raad van Commissarissen verwelkomen het vandaag aangekondigde Voorgenomen Bod en de toezegging van de grootaandeelhouders om hun aandelen aan te melden. Dit bod is mogelijk gemaakt door de constructieve dialoog met alle betrokkenen. De voorgestelde oplossing is in het belang van alle stakeholders van Stork, zowel aandeelhouders, klanten als medewerkers."

Voorwaarden voor volledige gestanddoening van het Voorgenomen Bod Als voorwaarden voor de gestanddoening van het Voorgenomen Bod gelden de voor dit soort transacties gebruikelijke voorwaarden, zoals toestemming van de bevoegde autoriteiten, voortzetting van bepaalde zakelijke contracten van Stork in het licht van 'change of control' bepalingen en de voorwaarde dat ten minste 95% van het geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal van Stork wordt aangemeld in reactie op het Voorgenomen Bod. De Bieder kan, zo hij dat juist acht, van deze voorwaarde afzien in het geval minder dan 95% doch meer dan 80% van het geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal van Stork is aangemeld als reactie op het Voorgenomen Bod. Daarnaast is een voorwaarde voor het Voorgenomen Bod de onherroepelijke toezeggingen van Centaurus, Paulson en LME dienaangaande en het niet beëindigd hebben van de aan- en verkoopovereenkomst met betrekking tot de verkoop van Stork Food Systems.

Verkoop van Stork Food Systems
De verkoop van Stork Food Systems maakt integraal en onlosmakelijk onderdeel uit van het Voorgenomen Bod. In het geval het Voorgenomen Bod niet zou worden uitgebracht of niet gestand zou worden gedaan, zou de aan- en verkoopovereenkomst met betrekking tot Stork Food Systems worden beëindigd. Daarnaast zullen de voor dit type transacties gebruikelijke voorwaarden van toepassing zijn. Hieronder vallen de toestemming van de aandeelhouders van Stork, toestemming van de bevoegde autoriteiten en het verkrijgen van het advies van de Centrale Ondernemingsraad. Stork zal zijn aandeelhouders toestemming vragen voor de verkoop van Stork Food Systems tijdens de buitengewone vergadering van aandeelhouders te houden in verband met het Voorgenomen Bod, wanneer dit is uitgebracht.

Marel steunt de strategie van Stork Food Systems. De verkoop van Stork Food Systems als zodanig zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor het huidige niveau van werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Stork Food Systems. Marel zal alle bestaande rechten van de medewerkers van Stork Food Systems respecteren. Marel heeft ermee ingestemd de regels met betrekking tot medezeggenschap te zullen naleven, alsmede de bestaande overeenkomsten tussen Stork en de vakbonden, inclusief de bestaande sociale plannen en de collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarnaast zal Marel de bestaande verplichtingen met betrekking tot de pensioenrechten van de medewerkers van Stork Food Systeems respecteren.

Overeenkomstig de met de Centrale Ondernemingsraad overeengekomen procedure zullen Stork en Marel - als onderdeel van de hierboven beschreven adviesprocedure - gesprekken voeren met de Centrale Ondernemingsraad van Stork om een advies van de Centrale Ondernemingsraad te verkrijgen inzake de verkoop van Stork Food Systems. In samenhang met dit adviesproces zal Marel haar medewerking verlenen om bovenstaande toezeggingen vast te leggen in een convenant dat samen met de Ondernemingsraad van Stork Food Systems zal worden opgesteld.

Verdere stappen
Gedurende de komende weken zullen partijen verdere stappen ondernemen om de documentatie met betrekking tot het Voorgenomen Bod af te ronden, vervolgens zal het bod worden uitgebracht en het biedingsbericht worden gepubliceerd. De huidige verwachting is dat dit medio december 2007 zal plaatsvinden.

De Autoriteit Financiële Markten, Euronext Amsterdam N.V., de Sociaal Economische Raad, de bevoegde mededingingsautoriteiten en andere relevante autoriteiten zoals de Committee of Foreign Investment in de Verenigde Staten worden of zijn geïnformeerd over het Voorgenomen Bod en waar relevant gevraagd om toestemming voor de transactie. Zoals eerder aangegeven is de Ondernemingsraad van Stork op de hoogte gesteld en zal om advies worden gevraagd.

Indicatief tijdspad
Publicatie van het biedingsbericht
medio december 2007 Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders eind december 2007 /
begin januari 2008
Afronding van het Voorgenomen
Bod
januari 2008
Afronding van de verkoop van Stork Food
Systems z.s.m. na afronding van het Voorgenomen Bod

Adviseurs
ABN Amro Bank N.V. treedt op als financieel adviseur en De Brauw Blackstone Westbroek als juridisch adviseur van Stork. Kempen & Co is financieel adviseur en Nauta Dutilh en Stibbe juridisch adviseur van de Raad van Commissarissen van Stork. Barons Financial Services en Goldman Sachs International treden op als financieel adviseur en Clifford Chance als juridisch adviseur van de Bieder.

Goldman Sachs International, dat in Engeland onder toezicht van de Financial Services Authority staat, treedt op voor de Bieder en voor niemand anders in verband met het bod. Goldman Sachs International is geen verantwoording verschuldigd aan iemand anders dan de Bieder voor het bieden van bescherming verstrekt aan klanten van Goldman Sachs International noch voor het bieden van advies in verband met het bod.

Landsbanki Corporate Finance treedt op als financieel adviseur en Allen & Overy treedt op als juridisch adviseur van LME en Marel. Landsbanki, onder toezicht in IJsland door de IJslandse Financiële Autoriteit (FME), treedt op voor LME en Marel en niemand anders in verband met het bod. Landesbanki is geen verantwoording verschiuldigd aan iemand anders dan LME en Marel voor het bieden van advies in verband met het bod.

Over Stork
Stork levert systemen, componenten en diensten waarin de specialistische Stork knowhow op het gebied van technologie en productieprocessen wordt toegepast. De kernactiviteiten zijn Aerospace, Food Systems en Technical Services.

Stork bestaat ruim 180 jaar en behoort daarmee tot de oudste industrieconcerns van Nederland. Het fundament van Stork wordt gevormd door technologisch vermogen, innovatie en vakmanschap. De onderneming realiseerde in 2006 met 12.714 medewerkers een omzet van 2 miljard en een nettoresultaat van 150 miljoen.

Over Candover
Candover is een vooraanstaande private equity verschaffer voor grote Europese buyouts. Sinds de oprichting in 1980 heeft Candover in 134 transacties met een waarde van ruim EUR 40 miljard geïnvesteerd. De investeringen door Candover vinden op twee manieren plaats, door Candover Investments plc, een genoteerd investeringsfonds, en door fondsen beheerd door Candover Partners Limited, een volledige dochtermaatschappij.

In november 2005 heeft Candover met het Candover 2005 fonds EUR 3,5 miljard opgehaald. Dit fonds heeft tot nu toe acht investeringen gedaan; de acquisitie van Alma Consulting Group, Europees leider op het gebied van dienstverlening gericht op kostenreductie en tax recovery, de acquisitie van Capital Safety Group ter waarde van EUR 565 miljoen, de wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van veiligheid- en valbescherming producten, de acquisitie van Parques Reunidos, een vooraanstaand beheerder van regionale attractieparken, de acquisitie Ferretti SpA, een vooraanstaand bouwer van luxe motorjachten, de acquisitie van Hilding Anders, een leidende Europese matrassen en beddenproducent, ter waarde van EUR 1 miljard, de acquisitie van het Engelse postbedrijf DX Services plc en de daaropvolgende fusie met Secure Mail Services, de buyout van de Noorse kabel TV operator UPC Norway, ter waarde van EUR 450 miljoen, en de buyout van EurotaxGlass's Group, een vooraanstaande aanbieder van automotive data en intelligence services, ter waarde van EUR 480 miljoen.

De Candover Groep heeft vier kantoren in Londen, Madrid, Milaan en Parijs. Candover Partners valt onder het toezicht van de Financial Services Authority in Groot Brittannië.