Gemeente Rotterdam

Nr. 227
27 november 2007

Stage-actieplan 'Meedoen in het Middelbaar Beroepsonderwijs' succesvol

Geen schooluitval meer door gebrek stageplaatsen

Op Rotterdamse ROC's vallen leerlingen niet meer vervroegd uit door een gebrek aan stageplaatsen. Het tekort aan stageplaatsen is door inspanningen van ROC's en Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB's) en de gemeente flink gedaald. De stagemakelaar en het stageservicepunt blijken succesvol in opzet. Wel komt er een nieuw knelpunt naar voren: jongeren zijn niet altijd goed voorbereid op een echte stageplek in het bedrijfsleven.

Dat zijn de belangrijkste conclusies ruim een half jaar na de start van het stage-actieplan 'Meedoen in het middelbaar beroepsonderwijs'. Het tekort aan stageplaatsen, in oktober 2006 nog geschat op 1.955, is door inspanningen van ROC's en Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB's) en de gemeente flink gedaald. Zo waren aan het einde van het schooljaar nog ruim 400 plaatsen te weinig. De stages van de betreffende leerlingen zijn doorgeschoven naar volgende leerjaren. Het is niet meer aan de orde dat leerlingen hun opleiding moeten afbreken.

Stagemakelaar en Stageservicepunt
De stagemakelaar en het stage servicepunt functioneren goed. Zij lossen knelpunten op in de reguliere stagevervulling en bieden intensieve stagebegeleiding waar nodig. De stagemakelaar is ooit door de gemeente in het leven geroepen. De financiering is inmiddels overgenomen door ROC's en KBB's. De ROC's zelf bieden steeds meer simulatieplaatsen aan leerlingen die nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Stagebehoefte

De informatievoorziening over de stagetekorten is nog steeds een heikel punt: ROC's blijken nog niet in staat om accurate gegevens te leveren. Inschattingen van de behoefte aan stageplaatsen worden nu gedaan via een onderzoek onder alle stagecoördinatoren. Wel is er sinds kort een goed beeld van het aanbod van stageplaatsen in de regio, in de COLO barometer. Gemeente en de vereniging van KBB's presenteerden deze monitor in oktober 2007

De Gemeente werkt inmiddels met ROC's, KBB's en het Rijk aan verscherpte werkafspraken, onder andere op het gebied van informatievoorziening, nieuwe vormen van stagevoorbereiding en - begeleiding en het opsporen van discriminatie.

noot voor de redactie/