Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 28 november

Fryslân, 28-11-2007 o Politieberichten van dinsdag 27 november 07.00 t/m woensdag 28 november 07.00 uur

Drachten: politie houdt drie verdachten aan voor afsteken zware vuurwerkbom
De politie heeft maandagmiddag in een woning in de wijk Himsterhout drie inwoners van Drachten van 14,14 en 15 jaar aangehouden op verdenking van het afsteken van een zware vuurwerkbom. Een surveillerende buurtagent hoorde maandagmiddag op de Easterbourren in Boornbergum een enorme knal. Na onderzoek bleek dat er op de Skeanewei een groot omleidingsbord was opgeblazen met een vuurwerkbom. Omwonenden hadden drie jongens weg zien rennen, waaronder de 15-jarige Drachtster. De agenten gingen naar de woning van de jongen. Hier werd het trio aangehouden omdat er sprake was van een geïmproviseerd explosief met forse verwoestende kracht en vanwege duidelijk ernstige gevaarzetting. Op het moment van de explosie passeerde namelijk net een jogger. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Door de technische recherche is zowel in de woning als op de plaats van het delict onderzoek verricht. Tijdens het verhoor bekenden de jongens dat ze vuurwerkbom hadden gemaakt naar aanleiding van een filmpje op internet. Het trio mocht dinsdagavond na een proces-verbaal het bureau verlaten. De politie komt overigens nog graag in contact met de jogger omdat hij de explosie heeft gezien.

Lemmer: drie verdachten openlijk geweld aangehouden
De politie heeft maandagmiddag drie verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het gaat om een 17-jarige uit Lemmer, een 17-jarige uit Oosterzee en een 16-jarige uit Oosterzee. De verdachten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast. Het incident vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. In het centrum na het uitgaan kreeg een groepje, waaronder de latere aangevers een 20-jarige man uit Oudemirdum en een 19-jarige man uit Amstelveen, woorden met een andere groep, waar de verdachten deel van uitmaakten. De groep van de Oudemirdumer liep daarna weg. Ze werden achtervolgd door de anderen en aangevallen. Daarbij werden geschopt en geslagen. Nadat de Oudemirdumer en zijn vrienden wegliepen, werden ze door een deel van de andere groep opnieuw achterhaald. Op de Parkstraat kreeg het tweetal opnieuw klappen en schoppen. De man uit Amstelveen kreeg ook schoppen tegen het lichaam en zijn hoofd. Beide aangevers liepen verwondingen, waaronder gebitschade, op. Ze deden nog dezelfde nacht aangifte. Na het horen van de aangevers en de getuigen leidde het onderzoek naar de verdachten. Zij zijn maandag aangehouden en ingesloten.

Rinsumageest: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagochtend en onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen de personenautos op de Lauwerseewei. Een 60-jarige man uit Dokkum stak vanaf Kolkhuizerweg, rijdende richting Tussendammen, de Lauwerseewei over. Op het moment dat hij vanaf het middenvlak het tweede gedeelte wilde oversteken, naderde juist van rechts een 27-jarige vrouw uit Leeuwarden. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw raakte gewond en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Warten: motorrijder gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagachtend een aanrijding tussen een bestelauto en een motorfiets op de N31 Hemriksein-Fonejacht onderzocht. De bestuurder van de auto, een 33-jarige man uit Maastricht, remde in verband met het verkeer voor hem krachtig af. Achter hem reed een 28-jarige motorrijder uit Drachten. Hij kon niet meer tijdig remmen en botste achterop de auto. De motorrijder kwam ten val en is gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Marshallweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 34-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. Een 34-jarige automobilist uit Eastermar zag te laat dat de vrouw met haar voertuig stilstond en een kop-staartbotsing was het gevolg. De Leeuwardense klaagde over pijn in haar nek. Daarom werd door de brandweer het dak van de auto verwijderd, waarna het slachtoffer per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: controle sluipverkeer
De politie heeft dinsdagmiddag van 16.30 uur tot 17.00 uur gecontroleerd op sluipverkeer in de Coornhertstraat. Tijdens de controle werden zes bestuurders bekeurd omdat ze de geslotenverklaring negeerden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft dinsdagmiddag in de Reigersteeg een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van drugs. De Leeuwarder liep te schreeuwen over het Zaailand. Toen hij een willekeurige voorbijgangster cocaïne te koop aanbood werd de politie gebeld. In de Reigersteeg werd hij aangesproken door agenten. De man sprak nog al moeilijk omdat hij een bolletje in zijn mond had verstopt. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het bolletje met daarin cocaïne werd in beslag genomen.

Grou: brand in ondergrondse papiercontainer
De politie heeft dinsdagavond de brandweer van Grou geassisteerd bij een brand in een ondergrondse papiercontainer aan de Allingawier. In de container was vermoedelijk vuurwerk gegooid, waarna er brand ontstond. De brandweer heeft het vuur geblust. De politie stelt een nader onderzoek in.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft dinsdagavond op de Zuidkade een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Tijdens een wandeling over de Kade zag een Drachtster zijn gestolen fiets staan. Door omstanders werd de fiets bewaakt, zodat de man zijn reservesleutel kon halen. Eenmaal teruggekomen bleek de reservesleutel te passen. Op dat moment kwam de 21-jarige aanlopen. Omdat hij geen aankoopbon kon overhandigen werd hij door agenten aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets is in beslag genomen.

Sneek: twee verdachten aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Bolswarderbaan een 38-jarige inwoner van Den Helder en een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Agenten kregen een melding dat er auto in de berm van Bolswarderbaan stond. De motorkap zou omhoog staan en de airbags waren uitgegaan volgens de melder. Eenmaal ter plaatse zagen agenten twee autos in de berm staan. De twee bestuurders waren bezig om de kapotte auto weg te slepen. Na controle van de voertuigen vonden agenten in beide autos een groot aantal jutezakken met daarin Qat. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten. Beide voertuigen en de zakken met Qat zijn in beslag genomen.