Politie Amsterdam-Amstelland



Elf nieuwe aanhoudingen in groot drugsonderzoek / Amsterdam (28/11/07)

Maandagmorgen 26 november, rond negen uur, deed de politie invallen in drie woningen in Amsterdam Zuidoost. Hierbij werden elf verdachten aangehouden in verband met handel in harddrugs. Bij zoeking werd een grote hoeveelheid drugs aangetroffen. Daarnaast bleek er ook sprake van onderhuur. In dit onderzoek zijn eerder al 30 verdachten aangehouden.

Zes maanden geleden startte de recherche van Bureau Opsporing Oost onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam een onderzoek naar drugshandel. Op basis van analyse bleken er verschillende Nigeriaanse dadergroepen in cocaïne te handelen. Rechercheurs hebben verschillende groepen opgerold, waarbij tot nu toe dertig verdachten werden aangehouden.

De bende, die bij de laatste inval werd aangepakt, bestond uit tien Nigerianen en een man uit Kameroen. Anders dan de eerdere aanhoudingen bleek deze groep niet alleen in cocaïne te handelen, maar ook in heroïne. Er werd circa 7 kilo cocaïne, circa 3 kilo heroïne en circa 1 kilo versnijdingsmiddel (fenacetine) in beslag genomen.

Met deze laatste vangst is dit onderzoek afgerond. Totaal zijn er in binnen en buitenland 41 verdachten gearresteerd en werd circa 35 tot 40 kilo cocaïne en ongeveer 3000 kilo fenacetine, en een kilo MDMA in beslag genomen.

De elf verdachten zitten nog vast.

Politie Amsterdam-Amstelland start de service Aangifte halen / Amsterdam (28/11/07)

Politie Amsterdam-Amstelland is op 5 november 2007 gestart met een nieuwe service voor aangevers van inbraken in woningen waarbij de dader ook daadwerkelijk binnen is geweest. Samen met een medewerker van de Forensische Opsporingsdienst komt een agent aan huis om de aangifte op te nemen.

Folder Medio december 2007 voert de politie na een inbraak ook een buurtonderzoek uit en zal de buurtregisseur na ongeveer een week de slachtoffers bezoeken. De aangever ontvangt ook een folder met belangrijke informatie over de aangifte en het verloop daarvan.

Service De wijkteamrecherche gaat met de aangifte, de uitkomsten van het buurtonderzoek én de eventueel gevonden sporen het opsporingsonderzoek verrichten. Zij koppelt de uitkomst van het onderzoek mondeling terug naar de aangever. In oktober 2006 werd hiermee al een proef gehouden. Uit de evaluatie bleek dat deze gecombineerde service leidt tot meer duidelijkheid en een hogere tevredenheid van de aangever.

Inmiddels zijn de eerste aangevers thuis bezocht. Uit deze bezoeken blijkt ook nu weer dat aangevers zeer tevreden zijn met deze service.

In eerste instantie geldt Aangifte halen nu nog alleen voor Amsterdam West, maar uiteindelijk zal in juni 2008 deze service voor iedere inwoner van de regio Amsterdam-Amstelland beschikbaar zijn.