Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


Persbericht

VEILIG VERVOER VOOR SCHOLIEREN

Breng de school naar de bus

Den Haag, 28 november 2007 Het ministerie van OC&W moet 50 miljoen euro reserveren voor initiatieven die scholieren in het voortgezet onderwijs verleiden om meer gebruik maken van de bus. Vooral proeven in landelijk gebied dragen bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Scholieren op de middelbare school maken zo op positieve wijze kennis met het busvervoer en de school kan de begeleiding van leerlingen uitbreiden.

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) schrijft dit in een brief aan de leden van de vaste kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Door de schaalvergroting van scholen, moeten leerlingen steeds verder reizen. Door in landelijke regio's proeven te starten, kan de reistijd nuttig worden ingevuld en zijn de leerlingen geen actieve verkeersdeelnemer. Leerlingen kunnen in de bus zonder gevaar voor zichzelf of medeweggebruikers bijvoorbeeld mobiel bellen en sms-en. KNV verwacht dat in de proefgebieden er een daling van verkeersslachtoffers kan optreden. In de proef kunnen scholen zelf het collectief vervoer organiseren of gebruik maken van bestaande lijndiensten. Een proef kan helpen om dunbezette lijndiensten in stand te houden, wat de leefbaarheid in dunbevolkte gebieden ten goede komt.

Scholen kunnen de leerlingen in de bus begeleiden en desgewenst bijles geven of van leeradviezen voorzien. Ook zijn er mogelijkheden om bij grotere busstations of in de scholen zelf bijleslocaties in te richten voor leerlingen die van dit vervoer gebruik maken. En busdiensten kunnen beter aansluiten op begin- en eindtijden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat trekt 50 miljoen euro uit voor proeven met openbaar vervoer tegen laag of nul tarief. Deze proeven zijn vooral gericht op senioren of forensen. Het ministerie van OC&W kan de mogelijkheden van de scholen en van het collectief vervoer versterken door een bedrag van dezelfde hoogte te besteden.

Leerlingenvervoer
KNV vraagt ook aandacht voor het leerlingenvervoer per taxi. De kwaliteit van dit vervoer staat onder druk. Door de wijze van aanbesteden van opdrachtgevers en omdat er te weinig geld voor leerlingenvervoer wordt uitgetrokken, kunnen taxibedrijven vaak niet de kwaliteit bieden die zij doorgaans leveren. De ouders of verzorgers van de leerlingen moeten nadrukkelijk bij de opdrachtgunning betrokken zijn en de prijs die kwaliteit heeft, moet betaald kunnen worden.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsvervoer: openbaar vervoer, goederenvervoer, taxi en touringcarvervoer.
++++
Voor nadere informatie (

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)