Indoor surfen met WWKidz


en leren over het leven van aidswezen

ZOETERMEER, 20071113 -- Wildwatersport complex Dutch Water Dreams in Zoetermeer is woensdag 28 november het decor voor de lancering van het nieuwe WWKidz-boek `Dans over de zee' van Anne de Graaf en het bijbehorende lespakket over Zuid-Afrika. Leerlingen van groep 8 van PCB De Stromen uit Alphen a/d Rijn spelen de hoofdrol tijdens deze Dans over de zee Dag. Ze kruipen in de huid van Promise, de hoofdpersoon uit het boek. Ze leren over het leven van aidswezen, de Zuid-Afrikaanse sloppen én ze duiken - net als Promise - in de golven voor een heuse surfles.

'Dans over de zee' is geschreven door Anne de Graaf naar aanleiding van haar bezoek aan projecten van Tear in Zuid-Afrika en Zimbabwe. De 14-jarige Promise woont in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk. Daar wordt hij geconfronteerd met armoede, discriminatie, criminaliteit en ziektes zoals hiv/aids. Zijn moeder is ziek en Promise zorgt voor zijn broertje More en zusje Happiness. Promise heeft een droom: hij wil de beste surfer van de wereld worden. Tijdens de Dans over de zee Dag in Zoetermeer praat de schrijfster met de leerlingen van basisschool De Stromen over haar reis en leest ze voor uit haar boek.

Sport en spel
Het boek `Dans over de zee' staat centraal in het bijbehorende lespakket. Tijdens het lezen krijgen de leerlingen op vijf momenten een opdracht in spelvorm: Zuid-Afrika Quiz, Toneelspel over discriminatie en apartheid, Suid-Afrikaanse Skool Spel over leven in Zuid-Afrika, Webquest over hiv/aids en een afsluitende Promise Poster actie. Groep 8 van De Stromen heeft al met dit lespakket gewerkt. De leerlingen laten tijdens de Dans over de zee Dag zien wat ze gedaan, gemaakt en geleerd hebben. Daarna krijgen ze van Dutch Water Dreams bodyboard les: net als Promise met een surfplank op de golven!

Leren en beleven
"WWKidz wil kinderen bewust maken van de wereld om hen heen", vertelt Susanne Jonker van Tear. "Via het project willen we hen kennis laten maken met het leven van kinderen in ontwikkelingslanden zoals Zuid-Afrika. Door ze te laten lezen en leren maar ook heel bewust te laten beleven hoe het voelt om in de schoenen van kinderen als Promise te staan."

WorldWideKidz
WWKidz is een samenwerkingsverband van Tear, Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg en Uitgeverij Columbus. Bij elk WWKidz-boek wordt een lespakket uitgegeven over thema's zoals vluchten, armoede en ontwikkelingssamenwerking. Het lespakket `Dans over de zee' is beschikbaar vanaf 1 december, Wereldaidsdag. Scholen kunnen dit lespakket aanschaffen voor ¤ 17,50, dat is inclusief het boek (waarde ¤ 8,95). Voor meer informatie zie www.wwkidz.nl.





Ingezonden persbericht