Betere schoolvoeding mogelijk door samenwerking met bedrijfsleven


Seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond!" geeft voorbeelden

VENLO, 20071112 -- Tijdens het seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond" op 28 november 2007 worden inspirerende voorbeelden gegeven van geslaagde samenwerkingsprojecten tussen scholen en bedrijven waardoor scholieren gestimuleerd worden gezonder te eten. Dit seminar voor scholen, kinderopvang en de voedingssector is een initiatief van het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV) in samenwerking met de NV Industriebank LIOF, Syntens, LLTB en de Agro Food Community.

De markt voor gezonde lekkere scholierenvoeding groeit stormachtig. Sinds augustus 2007 zijn scholen verplicht kinderen ook voor en na schooltijd op te vangen. Hierdoor ontstaan eetmomenten op en rond school. Daardoor heeft Nederland nu de buitenkans om de voedingsgewoontes van scholieren te beïnvloeden zodat ze minder last krijgen van bijvoorbeeld obesitas. Daar hoort wel een ruimer aanbod van lekkere gezonde scholierenvoeding bij.
Momenteel gaat 15% van de basisscholieren naar de buitenschoolse opvang en dat groeit naar 35-50% in 2015. De omzet van de Nederlandse kinderopvang groeit van ¤ 2,5 miljard nu naar ¤ 3,5 miljard in 2012. Scholen, kinderopvang en voedselproducenten hebben dus alle redenen om samen te werken om tot betere scholierenvoeding te komen.

Kantine veroverd
Naast meer aanbod van gezonde voeding is ook gedragsbeïnvloeding van scholieren nodig om hen te motiveren gezonder te eten. Tijdens het seminar worden daarvan voorbeelden gegeven.
Frans Schatorjé van het CITAVERDE College in Horst presenteert een succesvol schoolproject waarin hij en zijn leerlingen de schoolkantine `veroverden' en daar vervolgens gezonde voeding maakten en verkochten. Minder goede voeding, zoals saucijzenbroodjes, maakten ze structureel duurder om de prijs van gezonde voeding te kunnen drukken. Leerlingen en directie waren zo enthousiast over het resultaat dat nu de kantine wordt uitgebreid met leerwerkplekken, zodat nog meer leerlingen gezonde voeding kunnen leren bereiden.
Gedragsverandering kan ook gestimuleerd worden in samenwerkingsprojecten van scholen en bedrijfsleven. Zo presenteert Caroline van den Bemt van HappieFood hoe zij met een feestelijke projectweek kinderen goed én lekker alledaags eten leert waarderen. Kinderen reageren enthousiast op deze beleving. Voor scholen is het erg praktisch dat zo'n indringend proces in een week mogelijk is. Voor de kinderopvang is deze aanpak nog geschikter omdat kinderen daar vaker eten dan op school. Ze kunnen er behalve lunchen ook ontbijten en avondeten.
Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) bleek onlangs dat educatieve programma's over gezonde voeding een positief effect kunnen hebben op vmbo-leerlingen. Drs. Kathelijne Bessems van de UM geeft een presentatie over vervolgonderzoek naar hoe dergelijke programma's het beste verspreid en geïmplementeerd kunnen worden om een maximaal effect te bereiken op kennis, houding en eetgedrag van scholieren. Daarnaast gaat zij in op het belang van samenwerking met producenten om leerlingen met gezondere voedingsmiddelen te laten kennismaken die zij wellicht nog niet kennen.

Voor scholen en bedrijven
Het seminar is voor scholen en bedrijven een uitgelezen kans om samen snel tot een gezond en lekker aanbod van scholierenvoeding te komen. Scholen kunnen op het seminar leren van elkaars ervaringen en ideeën. Wat is er mogelijk, hoe pak je dat aan, welke problemen kom je tegen en hoe los je die op. Bedrijven uit de voedingssector, maar ook uit de logistiek en distributie, kunnen direct van scholen horen wat zij willen, welke problemen er zijn, en aan welke nieuwe producten behoefte is.

Woensdag 28 november 2007 van 9.30 - 17 uur
ICGV-Seminar "Scholierenvoeding; naar lekker en gezond!
Plaats: FloraHolland, Venrayseweg 14, 5902 RE Venlo.
Programma: www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding
Aanmelden en route: www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding
Kosten: ¤ 125 p.p excl. btw
Informatie: Annette Weeda, mob. 06-11 400 923.