NEN


Machineveiligheid wordt flexibel

vrijdag 19 oktober 2007, 12:21

De mogelijkheden die de techniek biedt om machines en machine-installaties te laten voldoen aan de vernieuwde Europese Machinerichtlijn, worden steeds flexibeler. Niet alleen de richtlijn zelf laat meer digitale aansturing van de beveiligingssystemen toe, ook de producenten van de componenten daarvoor ontwikkelen steeds intelligentere systemen.

Dat was onder meer te zien tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2007 die eerder deze maand werd gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Daar presenteerde bijvoorbeeld Pilz een snelle bewegingscamera die een machine en de productielogistiek in een heel gebied daaromheen in één keer overziet. Passen de bewegingen van mensen en andere machines als robots niet in het voorgeprogrammeerde schema van toegestane bewegingen en verplaatsingen, dan wordt een deel van de productie onmiddellijk stopgezet of vertraagd. Of de toegangen tot gevaarlijke machines worden afgesloten. Dit systeem was genomineerd voor de Etop Innovatie Award, maar haalde de trofee helaas niet binnen. Siemens (foto) presenteerde een soortgelijk integraal en digitaal geregeld systeem van machinebeveiliging, dat aan de nieuwe normen binnen de nieuwe Machinerichtlijn voldoet. Met name de aangepaste versie van de NEN-EN-IEC 60204-1 maakt de weg vrij voor het realiseren van een veiligheidsbesturing op basis van elektronica en software.

Themadag
Behalve het ROVC in Ede houdt ook NEN zelf op 28 november a.s. houdt een voorlichtingsmiddag over bovenstaande nieuwe Europese Machinerichtlijn. Deze gaat op 30 december 2009 in en kent geen overgangstermijn.

Informatie: www.machineveiligheid.com
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NIEUW Verandering en consequenties van de nieuwe Machinerichtlijn (Cursus) NEN-EN-IEC 60204-1:2006 nl (Norm)