NEN


Normen voor Supply Chain Security

CEN heeft besloten een Task Force op te richten met het doel normen op te stellen die bijdragen aan de beveiliging van de logistieke keten. Het betreft met name het vervoer binnen Europa. De normen moeten gelet op het grote aantal MKB-bedrijven binnen de Europese Unie juist voor deze bedrijven eenvoudig toepasbaar worden.

Binnen ISO zijn enkele delen van de ISO 28000-serie gepubliceerd. In internationaal verband zijn er al verschillende documenten opgesteld. Deze normen zijn op de eerste plaats ontwikkeld voor de internationale logistiek. Het vereist een nog al wat inspanning van de bedrijven om volledig aan de eisen te kunnen voldoen. Met name voor de organisaties die onder het midden- en kleinbedrijf vallen, kan dat ertoe leiden dat het enthousiasme om aandacht tet besteden aan beveiliging van de logistieke keten wordt afgeremd.
Voor de interne markt binnen de EU is er de mogelijkheid om een norm op te stellen voor de beveiliging van de logistieke keten die meer is toegesneden op de behoeften van het MKB. Gelet op het grote aantal MKB-bedrijven in Europa en het daaruit volgende Economische belang van deze bedrijven voor de Europese economie, is een meer op maat gesneden norm op zijn plaats

Inhoud norm
De op te stellen norm moet het voor het management eenvoudiger maken om de kwetsbaarheid van de logistieke keten te bepalen; de meest effectieve maatregelen te nemen in relatie tot verschillende security niveaus; voor het bedrijf optimale beveiligingsmaatregelen te treffen tegen minimale kosten.
Het resultaat moet een handleiding zijn die door organisaties, ongeacht hun omvang, kan worden gebruikt om te beoordelen in hoeverre hun organisatie zich snel aan kan passen aan de officiële door de overheid vastgestelde security niveaus.

Nationale normcommissie
Binnen NEN wordt een normcommissie ingesteld die het werk in de Task Force van CEN volgt en vanuit Nederland aanstuurt. De eerste bijeenkomst van de normcommissie vindt plaats op 28 november 2007 in Delft. Als u belangstelling heeft voor dit project kunt u zitting nemen in deze NEN-normcommissie.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp: Arthur Carlebur, NEN Machinebouw & Transport, telefoon 015 2690 167, arthur.carlebur@nen.nl