Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 22 november 2007

Alkmaar investeert in weerbaarheid met 'Rots en Water' programma

Leerlingen uit groep 8 van de basisschool De Bosboom Toussaint staan stevig in hun schoenen en hebben respect voor elkaar. Dit laten zij, door middel van een demonstratie, zien tijdens een bijeenkomst op woensdag 28 november 2007 in Buurthuis West over het BOS (Buurt Onderwijs Sport) project KI-AI.

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op het belang van het project KI-AI en het praktische weerbaarheidsprogramma 'Rots en Water'. Het programma, dat internationaal hoog staat aangeschreven vanwege zijn effectiviteit, wordt op deze middag door de auteur en trainer Freerk Ykema zelf toegelicht. De bijeenkomst is bedoeld om scholen, buurthuizen en sportverenigingen hiervoor enthousiast te maken.

KI-AI
KI-AI is de naam van het BOS project waarin weerbaarheid centraal staat. KI staat voor kracht en energie, AI voor bundelen en verenigen. De kinderen doen fysieke oefeningen en rollenspelen die passen bij gebeurtenissen in hun dagelijks leven. Zo worden ze zich bewust van hun lichaamstaal en het effect daarvan op hun omgeving.

Rots en Water
Het KI-AI project is deels ontleend aan het programma 'Rots en Water'. Dit is een weerbaarheidsprogramma dat ontwikkeld is door Freerk Ykema. Rots staat voor onafhankelijkheid en eigen keuzes maken. Water staat voor samen werken, spelen en leven. Vanuit een fysieke invalshoek krijgen de kinderen oefeningen en mentale, sociale vaardigheden aangeboden, die zij kunnen gebruiken in het dagelijkse leven.

Investeren in weerbaarheid
De gemeente vindt de sociaal emotionele ontwikkeling van de Alkmaarse jeugd zeer belangrijk. Als kinderen op jonge leeftijd leren met zelfvertrouwen en respect om te gaan, functioneren ze beter in onze maatschappij. Daarom investeert zij in het BOS project KI-AI, dat zich richt op de mentale en sociale weerbaarheid van kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar. De gemeente Alkmaar werkt hierbij samen met het Sportbureau en projectbureau van Parlan, specialisten in jeugdzorg. Met het weerbaarheidsprogramma 'Rots en Water' wil de gemeente scholen, buurthuizen en sportverenigingen stimuleren de weerbaarheid van kinderen te vergroten.



Gemeente Alkmaar