Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 22 november 2007

Uitreiking Startkwalificatie 'Alkmaarse Brede School'

Wethouder Hans Meijer beloont woensdag 28 november 2007 de basisscholen De Bosboom Toussaint en De Driemaster met de 'Startkwalificatie Alkmaarse Brede School'. Dit doet hij om 15.50 uur in Buurthuis West, Mesdaglaan 198 te Alkmaar, tijdens een presentatie van het KI-AI-project.

De 'Startkwalificatie Alkmaarse Brede school' is een kwaliteitslabel waarvoor scholen in aanmerking komen als ze aan een aantal toetsingscriteria voldoen. De Bosboom Toussaint en De Driemaster hebben de afgelopen jaren activiteiten ontwikkeld op diverse terreinen van de brede school en voldoen dus aan de toetsingscriteria. Ze werken in dit kader samen met Kern8, Bureau Jeugdzorg, het Steunpunt Opvoeding en Woon- en zorgcentrum De Vleugels. Wethouder Meijer beloont de scholen daarom met de 'Startkwalificatie Alkmaarse Brede School'. Tien basisscholen in Alkmaar zijn hun inmiddels al voorgegaan.

Brede School
De gemeente vindt de sociaal emotionele ontwikkeling van de Alkmaarse jeugd zeer belangrijk. Als kinderen op jonge leeftijd leren met zelfvertrouwen en respect om te gaan, functioneren ze beter in onze maatschappij. Daarom investeert zij onder andere in de brede school en BOS (Buurt Onderwijs Sport) projecten. De brede school is een samenwerkingsverband tussen het onderwijs en andere voorzieningen voor kinderen en ouders, dat als doel heeft de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Iedere brede school richt zich op de aandachtsgebieden die het beste passen bij haar eigen vraag en die van ouders en buurtbewoners. Op die manier krijgt iedere brede school in Alkmaar een eigen karakter.

KI-AI
Een voorbeeld van een brede school project is het BOS project KI-AI, dat richt zich op de mentale en sociale weerbaarheid van kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar. De kinderen doen fysieke oefeningen en rollenspelen die aansluiten bij hun dagelijkse belevenissen. Zo worden ze zich bewust van hun lichaamstaal en het effect daarvan op hun omgeving. Ook de Bosboom Toussaint en De Driemaster hebben deelgenomen aan het KI-AI-project, wat prima aansluit bij de activiteiten van een brede school.