Socialistische Partij

Schoolstraat 2: groots in kleinschaligheid

28-11-2007 * Vrijdag 23 november opende Agnes Kant het kleinschalig wonen project 'Schoolstraat 2' in Zwolle. Schoolstraat 2 is een virtuele woning, waarin werknemers in de zorg geschoold worden in de omschakeling naar kleinschalig wonen. Meer informatie over Schoolstraat 2 is te vinden op de websites van Cerein en Theater en Spel.

Kleinschaligheid vraagt om een heel andere manier van werken dan binnen de oude grootschalige huizen. Medewerkers zijn zelfstandiger en werken met een vaste groep op een kleine groep ouderen. In kleinschalige woningen wonen vaak zes a zeven personen in één woning.

Het grote voordeel van kleinschaligheid is het veel grotere woonplezier voor de bewoners. Niet langer delen zij een kamer met anderen, maar beschikken zij over een eigen plek met hun eigen spullen. Daarnaast zorgt kleinschaligheid voor een enorme besparing op de overheadkosten. Allerlei vormen van facilitaire ondersteuning verdwijnen doordat het personeel meer taken zelfstandig doet in samenwerking met de bewoners.

De SP is groot voorstander van het uitbreiden van het aantal plekken in kleinschalige centra. Daarvoor moet nog wel het één en ander gebeuren. Agnes Kant: "De zorginstellingen hebben de laatste jaren laten zien dat zij serieus werk willen maken van kleinschalig wonen. Steeds meer instellingen zijn er mee bezig en dat is een goede zaak. Tegelijk zien we dat de politiek achterblijft." Een belangrijk knelpunt in het bouwen van kleinschaligheid is dat kleinschalige verpleeghuizen de nachtdienst niet in stand kunnen houden. Kant: "Er is berekend dat één nachtdienst kan draaien vanaf 24 bewoners. Maar bij kleinschaligheid draait het er nu juist om dat je niet altijd dat aantal wil halen. Neem bijvoorbeeld De Wiekslag in Soest; een fantastische instelling maar met 12 plaatsen is de nachtdienst dus niet te betalen." Een ander obstakel voor invoering van kleinschaligheid zijn de Zorgzwaarte Pakketten (ZZP). Doordat voor iedere bewoner individueel de zorgzwaarte, en daarmee de financiering, wordt vastgesteld wordt het moeilijker om de totale financiering rond te krijgen.

De SP is op dit moment bezig om de hindernissen voor kleinschalige verpleeghuiszorg te inventariseren. Ondertussen roept de SP iedereen op die problemen ervaart met het invoeren van kleinschalig wonen om dat te melden.