Universiteit van Tilburg

19 november 2007

Internationale aandelenmarkten steeds sterker verbonden

Promotie Esther Eiling over internationale beleggingen

De samenhang tussen verschillende ontwikkelde aandelenmarkten in de wereld is de afgelopen drie decennia zover toegenomen dat je bijna kunt spreken van een wereldmarkt. Maar beleggen in verschillende markten om het risico te spreiden loont nog steeds, zeker als ook valuta deposito's in de portefeuille worden opgenomen. Dat concludeert Esther Eiling in onderzoek waarop ze 29 november promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Internationaal beleggen levert aanzienlijke winst op, omdat het risico gespreid kan worden over aandelenmarkten die niet perfect aan elkaar zijn gecorreleerd. Maar om de winst te optimaliseren, is kennis van de samenhang tussen die markten essentieel. Financieel econome Esther Eiling onderzocht welke factoren die samenhang beïnvloeden en hoe die samenhang zich ontwikkelt. Ze gebruikte daarvoor aandelenrendementen uit 50 verschillende landen uit de periode 1973-2005. Uit Eilings onderzoek blijkt dat de samenhang tussen ontwikkelde aandelenmarkten in Europa en Zuidoost-Azië de afgelopen drie decennia is toegenomen. Ook laat ze zien dat internationale aandelenrendementen steeds minder gedreven worden door landelijke en regionale factoren, en steeds meer door mondiale factoren. Dat duidt op een grotere integratie van deze landen in de wereldmarkt. De samenhang tussen opkomende markten in Oost-Europa, Azië en Latijns Amerika is echter niet gestegen, en de samenhang tussen landen in het Midden-Oosten en Afrika is zelfs gedaald. Eiling toont tevens aan dat internationale diversificatie in beleggingen alleen optimaal loont als ook valuta deposito?s in de portefeuille worden opgenomen. Bovendien concludeert ze dat het nog steeds loont om in de eurozone te diversifieren. Wel is daarbij van belang het risico te spreiden over zowel verschillende landen als verschillende industrieën.

Naast haar onderzoek naar internationale beleggingen kijkt Esther Eiling in haar proefschrift ook naar de invloed van industrie-specifiek human capital (de industrie waarin de belegger werkt) op de optimale beleggingsportefeuille en verwachte aandelenrendementen.

Esther Eiling (1980, Heerenveen) studeerde International Business aan de Universiteit van Tilburg en voltooide daar tevens de onderzoeksmaster in Finance. Vervolgens voerde ze haar promotieonderzoek uit bij CentER Graduate School van de UvT, bij het departement Financiering. Sinds juli 2007 is ze als Assistant Professor of Finance verbonden aan de University of Toronto at Scarborough en de Joseph L. Rotman School of Management. Haar wetenschappelijke interesse gaat uit naar internationale financiering, investeringen en empirische asset pricing.