Vereniging Nederlandse Gemeenten

Actief burgerschap in Europa

29.11.2007

Eén van de grootste uitdagingen waar Europa vandaag de dag voor staat is het overbruggen van culturele en politieke verschillen tussen diverse bevolkingsgroepen. Het is absoluut noodzakelijk dat Europese gemeenten deze brug vinden. Mensen wonen in een stad of in een dorp. Het zijn daarom de Europese gemeenten die deze bruggen moeten bouwen.

Dit is de boodschap van de Declaration of The Hague die Wim Kuiper, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteravond heeft aangeboden aan Lenia Samuel, vice directeur-generaal van dg Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Europese Commissie. Kuiper deed dat tijdens de internationale conferentie Equal Opportunities for All in Den Haag. De VNG organiseert deze conferentie in samenwerking met de Council of European Municipalities and Regions (CEMR).

Actief burgerschap is een methode om een veerkrachtige en coherente samenleving te bevorderen. Dit houdt twee zaken in. Aan de ene kant moeten gemeenten er voor zorgen dat barrières worden opgeheven, zodat alle burgers niet alleen toegang hebben tot de arbeidsmarkt, maar ook tot dienstverlening, woonruimte en scholing. Aan de andere kant moeten burgers een actieve rol gaan spelen en zelf initiatieven nemen.

Samenwerking met stakeholders en burgers, maar ook met nationale en Europese politici is voor gemeenten noodzakelijk om actief burgerschap te realiseren. Met het aanbieden van deze verklaring vragen Europese gemeenten om betere samenwerking tussen de Europese instellingen en lokale autoriteiten ten aanzien van toekomstige EU-initiatieven, zoals de oprichting van een Europees forum voor de bevordering van integratie.