Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Tien genomineerden

28 november 2007

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft tien instellingen genomineerd voor de prijs voor het `beste voorbeeld van transmurale zorg'. De selectie is gemaakt door twee deskundige panels die de NPCF vanuit haar achterban heeft samengesteld. Belangrijke criteria waren grote betrokkenheid van de patiënt, een goede samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders, en een op de patiënt toegesneden informatieverstrekking. Praktijken waarin telemedicine wordt toegepast hadden een streepje voor. Op 5 maart zullen twee winnaars worden gekozen: een instelling uit de eerste en één uit de tweede lijn.

In december leggen medewerkers van de NPCF bezoeken af bij de genomineerde instellingen. Doel is om scherp in kaart te brengen wat de succesfactoren zijn van de voorbeelden en wat de struikelblokken. De goede voorbeelden worden beschreven in een brochure. De zorg vraagt telkens innovatieve antwoorden op steeds complexer wordende vraagstukken. Door innovatieve praktijken breed toegankelijk te maken voor de hele sector, kan deze de voorbeelden toepassen in de eigen praktijk.

In december leggen medewerkers van de NPCF bezoeken af bij de genomineerde instellingen. Doel is om scherp in kaart te brengen wat de succesfactoren zijn van de voorbeelden en wat de struikelblokken. De goede voorbeelden worden beschreven in een brochure. De zorg vraagt telkens innovatieve antwoorden op steeds complexer wordende vraagstukken. Door innovatieve praktijken breed toegankelijk te maken, kan de sector deze voorbeelden eenvoudig toepassen in de eigen praktijk.

De genomineerden voor de eerste lijn zijn:

* Diabetes Mellitus Ketenzorg: St. Diamuraal Amersfoort
* Ulcus Cruris ketenzorg: Slingelandziekenhuis, Azora, Markenheem, Dr. Jenny en Sensire, Doetinchem

* Geheugensteunpunten: Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o.
* COPD telemonitoring: Zorggroep Zuid-Gelderland i.s.m. het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

* Multidisciplinair zorgaanbod hartfalen: Gezondheidscentrum Wantveld, Noordwijk

De genomineerden voor de tweede lijn zijn:

* Transmuraal verpleegkundigen: Netwerk Palliatieve zorg regio Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen

* Chemotherapie Thuis: St. Transmurale Zorg Den Haag e.o.
* Down 18+ team: Quartz Transmuraal Centrum voor regio Helmond
* Transmurale optometristenzorg: Oogziekenhuis Rotterdam
* Optimaliseren informatieoverdracht geneesmiddelen 1e naar 2e lijn: Viecuri Medisch Centrum Venlo

De bekendmaking van de prijs op 5 maart gaat vergezeld van een symposium met workshops en een informatiemarkt. Het is de derde keer dat de NPCF een dergelijk evenement organiseert. In 2006 kwamen meer dan 250 belangstellenden af op de happening.