Voedingcentrum


Nieuwe keuzeles over groente en fruit

30 november 2007

Waar komen groente en fruit vandaan? Waar kun je ze bij eten? En hoe kun je ze lekker klaarmaken? De nieuwe keuzeles over groente en fruit bij het lesprogramma âWeet wat je eetâ gaat in op deze vragen. Bovendien gaan de leerlingen ook zelf aan de slag met groente en fruit. Ze krijgen de opdracht een gerecht klaar te maken en een proeverij te organiseren met bijzondere fruitsoorten.

Groente en fruit eten is gezond. De meeste mensen weten dat wel. Toch lukt het maar weinig mensen genoeg groente en fruit te eten. Daarbij speelt een rol dat niet iedereen voldoende weet over groente en fruit. Bijvoorbeeld hoe je groente lekker kunt bereiden. In de nieuwe keuzeles over groente en fruit worden leerlingen daarom bewust de keuken in gestuurd. Zo ontdekken ze nieuwe smaken en leren ze hoe je groente lekker klaar kunt maken.

âWeet wat je eetâ

âWeet wat je eetâ is een online lesprogramma van het Voedingscentrum over bewust, gezond en veilig eten. Daarbij werken leerlingen tijdens verschillende vakken zelfstandig aan de kerndoelen over gezond eten. Het is bedoeld voor leerlingen in het vmbo, havo, vwo en mbo. De basislessen geven de leerlingen inzicht in hoe een gezond eet- en beweegpatroon eruit ziet en hoe ze hun eigen eet- en beweeggewoonten kunnen verbeteren. Recent is er een basisles toegevoegd over alle zaken die daarnaast een rol kunnen spelen bij het kiezen van voedsel. Denk aan issues als milieu, natuur en landschap, dierenwelzijn en eerlijke handel. Daarnaast zijn er keuzelessen over onderwerpen als overgewicht, bacteriën en virussen, alcohol, gentech, borstvoeding en duurzaam produceren en consumeren.

Scholen kunnen een abonnement nemen op 'Weet Wat Je Eet' voor ⬠17,50 per schooljaar, per klas van maximaal 35 leerlingen.