Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kabinet heeft aandacht voor de kiezer met beperkingen

Mensen met beperkingen hebben vaak te maken met problemen bij het stemmen. Ontoegankelijke stemlokalen, onleesbare informatie over kandidaten of slecht toegeruste leden van stembureaus maken deelname aan verkiezingen tot een moeizame onderneming. Terwijl stemmen een grondrecht is van iedere burger. De CG-Raad trekt hierover regelmatig aan de bel.

Het Kabinet heeft aan de Tweede Kamer bekend gemaakt welke verbeteringen er nodig zijn in het proces rond verkiezingen. De voorstellen maken duidelijk dat de lobby van de CG-Raad resultaat heeft gehad. Het Kabinet vindt gerichte maatregelen voor kiezers met een beperking een goede zaak en belooft actie op dit punt.

In 2006 heeft het Kabinet een commissie ingesteld die aanbevelingen moest doen voor een verbeterde inrichting van het verkiezingsproces. Deze onafhankelijke commissie heeft in september van dit jaar voorstellen gepresenteerd. Deze voorstellen omvatten ook een betere toegankelijkheid voor kiezers met beperkingen. Het Kabinet reageert op de rapportage. Staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken doet voorstellen voor de uitvoering.

Stemlokalen

Het Kabinet gaat via nieuwe wetgeving regelen dat binnen gemeentegrenzen voldoende voor iedereen toegankelijke en bereikbare stemlokalen aanwezig zijn. Gemeenten krijgen de plicht hiervoor stemlokalen aan te wijzen. Ook moeten zij de burgers informeren over toegankelijke stemlokalen.

Toekomstmuziek: bruikbare printers

Het kabinet verkiest stemmen via een ouderwets stembiljet voorlopig boven stemmen via een elektronische stemprinter.
Deze stemprinter zal in de toekomst wel een rol gaan spelen. Het kabinet stelt voor deze printers standaard bruikbaar te maken voor kiezers met visuele en verstandelijke beperkingen. Dus ook mensen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen straks met behulp van audiovisuele hulpmiddelen hun stem uitbrengen.

Telefonisch stemmen

Het kabinet worstelt nog met de vraag of je mensen met ernstige mobiliteitshandicaps de gelegenheid moet geven via telefonisch stemmen mee te doen aan verkiezingen. De Adviescommissie heeft deze mogelijkheid voorgesteld. Mensen zouden zich op basis van hun ICF-geclassificeerde beperking aan kunnen melden voor deze wijze van stemmen. Het classificatiesysteem ICF van de World Health Organisation (WHO) biedt duidelijkheid over functies en functiebeperkingen. Het kabinet is echter huiverig voor gebruik ervan bij verkiezingen. De ICF classificatie is immers per individu verschillend en niet permanent bruikbaar, omdat beperkingen niet altijd hetzelfde blijven. Daarom vreest het Kabinet dat een aanzienlijke groep kiezers zich voor iedere verkiezing moet aanmelden. Dit brengt volgens het Kabinet veel bureaucratie met zich mee en het is gebruikersonvriendelijk voor de betrokken groep kiezers. Wél zegt het Kabinet toe deze problematiek te gaan bespreken met de betrokken belangenorganisaties, waaronder de CG-Raad.
Een goed voornemen, dat hopelijk uitkomst biedt voor mensen die baat hebben bij telefonisch stemmen.

(Geplaatst: 29 november 2007)

---