GroenLinks Rotterdam


GroenLinks wil opheldering over De Fabriek

Rotterdam, 29 november 2007

GroenLinks wil dat de gemeente Rotterdam Stichting De Fabriek opheldering geeft over haar huisvesting en haar de kans geeft door te gaan met haar activiteiten. Deze onafhankelijke stichting die als doel heeft een cultureel en sociaal kunstzinnig centrum in Delfshaven te creëren, maakt sinds 2,5 jaar gebruik van de oude fabriek aan de Mathenesserdijk. Hoewel er contact is geweest met woningcorporatie PWS over de toekomst van de stichting, blijkt nu dat hiphophuis The Foundation huisvesting in het pand krijgt.

GroenLinks raadslid Anneke Verwijs is van mening dat onafhankelijke broedplaatsen voor kunst en cultuur zoals deze in Rotterdam moeten worden gekoesterd. "De gemeente moet deze stichting de kans geven om haar activiteiten verder te ontplooien", aldus Verwijs. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat de stichting de fabriek genoodzaakt is haar pand te verlaten.

Toen het pand 2,5 jaar geleden werd betrokken, was het een bouwval. Met eigen middelen en vereende krachten is stichting De Fabriek, die ook geheel zelfvoorzienend wil zijn, echter begonnen met het opknappen van het pand. Momenteel zijn er 25 mensen die in de oude fabriek werken en zelfs wonen en worden er verschillende activiteiten ontplooid. Zo zijn er filmavonden, zijn er verschillende kunstenaars die een atelier hebben in het gebouw en worden er concerten en feesten gegeven.

Hoewel er geld is om huur te gaan betalen en woningcorporatie PWS de stichting heeft gevraagd haar plannen voor de toekomst voor te leggen, blijkt dat hiphophuis The Foundation nu huisvesting in het pand krijgt. De stichting was van dergelijke plannen niet op de hoogte. "In ieder geval moet stichting De Fabriek helder en duidelijk worden geformuleerd over de plannen die er zijn met het pand", zegt Verwijs. Ze heeft middels schriftelijke vragen het college om opheldering over deze kwestie gevraagd. "Hopelijk is er nog ruimte om tot een oplossing te komen waarmee alle partijen tevreden zijn".


--------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Anneke Verwijs, Fractievoorzitter GroenLinks: 010 - 466 9314

of

Fractiebureau GroenLinks Rotterdam: 010 - 417 2147