Openbaar Ministerie

Uitkomst regiezitting Ahold 29 november 2007

Amsterdam, 29 november 2007

Het Hof heeft na het horen van de wensen van OM en verdediging met betrekking tot nader onderzoek en getuigenverhoor het volgende besloten:


1. De verzoeken van OM en verdediging met betrekking tot het horen van getuigen zijn door het Hof gehonoreerd. In hoger beroep zullen de volgende getuigen worden gehoord:
Dhr. N. Berger
Dhr. A. Brouwer
Dhr. P. Butzelaar
Dhr. Th. Campernolle
Dhr. D. Klackenberg
Dhr. M. Dorhout Mees
Dhr. B. Verhelst


2. De door het OM voorgestelde wijziging tenlastelegging is door het Hof geaccepteerd. De tenlastelegging zal worden uitgebreid met de volgende punten:
a. Door het niet vermelden van de financiële gevolgen en risicoâs (claims) van het bestaan van de valse control- en sideletters geeft de jaarrekening geen getrouw beeld van vermogen en resultaat van de onderneming.
b. Door het niet vermelden van de financiële gevolgen en risicoâs (claims) verbonden aan de oplichting van de accountant is de jaarrekening van Ahold geeft de jaarrekening geen getrouw beeld van vermogen en resultaat van de onderneming.


3. Het verzoek tot uitlevering van de volgende stukken is verwezen naar de Rechter Commissaris:
a. Het rapport van het door Deloitte uitgevoerde interne onderzoek naar de behandeling van het Ahold dossier door de Deloitte accountants.
b. De gewisselde gedingstukken uit de tuchtprocedure tussen de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie en Deloitte met betrekking tot de stelling name door Deloitte dat Ahold een overwicht had in de besluitvorming bij haar joint-ventures.


4. Daarnaast zal het OM nog het initiatief nemen een rechtshulpverzoek naar Zweden te sturen gericht op uitlevering van stukken van de Zweedse accountant van ICA, accountantskantoor SET en een rechtshulpverzoek te verzenden naar Guatemala met de vraag over Guatemalaans recht.


5. De voorlopige planning van het hoger beroep is als volgt vastgesteld:

28 01 2008, aanvang 9.30 uur, zitting waarin de voortgang van de ingezette actiepunten aan de orde komt

07 04 2008, aanvang 9.30 uur, zitting, waarin de voortgang van de ingezette actiepunten aan de orde komt

02 06 2008, aanvang 9.30 uur, start inhoudelijke behandeling