Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend directeur Nationaal Archief

Dr. Maarten van Boven is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding kreeg Van Boven vandaag bij zijn afscheid opgespeld door minister Plasterk. Van Boven is ruim tien jaar Algemeen Rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief geweest.

Van Boven, die met pensioen gaat, ontving het lintje voor zijn verdiensten voor de Nederlandse archiefwereld. Hij werd door minister Plasterk geroemd voor zijn inspanningen om het Nederlands cultureel erfgoed voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Onder Van Boven's leiding kwamen regionale historische centra tot stand door fusies van rijksarchieven, gemeentearchieven en andere cultuurinstellingen. De centra hebben voortvarend invulling gegeven aan hun taak om, naast het beheer van de archieven, het geschreven en het getekende verleden aan het publiek te presenteren.

Plasterk memoreerde dat Van Boven de afgelopen jaren bovendien nauw betrokken was bij het gemeenschappelijk cultureel erfgoedbeleid van Nederland, samen met landen als Sri Lanka, Zuid-Afrika en Indonesië. In dit kader werd ook veel geïnvesteerd in het Surinaamse en Antilliaanse archiefwezen. Plasterk stelde vast dat door Van Boven's inspanningen bovendien het archief van de VOC een plaats op de Werelderfgoedlijst heeft gekregen.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed