Patiënten en familieleden vermoord op terrein Artsen zonder Grenzen

29/11/2007 17:44



Artsen Zonder Grenzen



Amsterdam/Bor, 29 november 2007 - Vanmorgen vroeg zijn vier mensen vermoord en één persoon verwond in een auto van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in Bor, Zuid-Sudan. Acht patiënten en hun familieleden, waaronder een baby, werden geëvacueerd toen er in het ziekenhuis gevechten tussen stammen uitbraken. Ze werden per auto naar het terrein van Artsen zonder Grenzen gebracht, recht tegenover het ziekenhuis. Zij zaten nog in de auto op de binnenplaats van het terrein, toen zij werden aangevallen door mensen die hen achtervolgden. Twee volwassenen en een baby ontsnapten aan de aanval doordat zij onder de autobanken verscholen zaten.

'Dit is een afschuwelijke daad en een ernstige inbreuk op de veiligheid die een ziekenhuis zou moeten bieden,' zegt Meinie Nicolai, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen in Brussel, waarvanuit dit project wordt geleid. 'Vier mensen zijn dood, één is gewond, en drie anderen ontsnapten ternauwernood. Deze aanval heeft gevolgen voor onze mogelijkheid om medische hulp te verstrekken in het ziekenhuis van Bor dat een belangrijke regionale rol heeft voor specialistische hulp in de hele staat Jonglei.'

Artsen zonder Grenzen werkt sinds maart 2006 in Bor waar het algemene gezondheidszorg verstrekt in het ziekenhuis. Gemiddeld voert het team zo'n 250 consulten en drie chirurgische ingrepen per dag uit. Het 17-koppige team is zeer geschokt door dit gewelddadige incident en een groot gedeelte van het team verlaat tijdelijk het project om psychosociale ondersteuning te krijgen. Artsen zonder Grenzen hoopt een klein team in Bor te kunnen houden - deels door nieuwe mensen te sturen - om ervoor te zorgen dat het levensreddende werk in het ziekenhuis zo weinig mogelijk wordt verstoord.

Op het moment van de moorden waren Artsen zonder Grenzen medewerkers bezig met het behandelen van 23 patiënten. Deze waren de vorige nacht binnengebracht met verwondingen die zij tijdens botsingen tussen stammen hadden opgelopen.

'Vanuit onze gebouwen en in het ziekenhuis behandelen wij iedereen die medische hulp nodig heeft, en mensen van verschillende stammen liggen vaak zij aan zij in de zalen,' aldus Meinie Nicolai. 'Dit gebrek aan respect van de mensen die hun gevechten voortzetten in het ziekenhuis en op ons terrein is absoluut onaanvaardbaar. Wij vragen alle lokale en regionale autoriteiten om alles wat in hun macht ligt te doen om de onschendbaarheid van gezondheidsvoorzieningen en de veiligheid van patiënten en personeel, te waarborgen.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.artsenzondergrenzen.nl