GroenLinks

Roemeens wetsvoorstel werkt corruptie in de hand

Roemeens EU-lidmaatschap 29 november 2007

Roemenië is lid geworden van de EU op voorwaarde dat het land criminaliteit en corruptie zou aanpakken. Een wetsvoorstel van de Roemeense regering lijkt er juist op gericht om de strijd tegen corruptie te frustreren.

Terwijl in de rest van de EU de opsporingsbevoegdheden worden uitgebreid, is de Roemeense regering van plan politie en justitie vleugellam te maken. De Roemeense president, Traian Basescu, is fel gekant tegen het wetsvoorstel. Ook in Brussel is men bezorgd over de ontwikkeling. Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) vindt de ontwikkeling verontrustend: "Het wetsvoorstel van de regering lijkt er op gericht onderzoek naar corruptie en georganiseerde criminaliteit onmogelijk te maken. Het heeft er alle schijn van dat de regering de wet heeft opgesteld 'ter bescherming van haar eigen politieke vriendjes,' zoals Basescu al opmerkte." Meerdere politici worden in verband gebracht met grote corruptiezaken.

De wet zou het gebruik van huiszoekingsbevelen en telefoontaps ernstig bemoeilijken en deze instrumenten waardeloos maken. Verdachten in corruptiezaken krijgen verregaande rechten om rechtzaken langdurig op te houden. Straffen voor bepaalde ernstige misdaden worden milder en pas bij misdaden met een schade boven de 10 miljoen euro (een voor Roemeense begrippen astronomisch hoog bedrag) kunnen hogere straffen worden opgelegd.

Stilstand
Lagendijk maakt zich zorgen over de haperende strijd tegen corruptie. Hij heeft in 2006 na een zorgvuldige afweging de toetreding van Roemenië gesteund. Op dat moment was de Roemeense regering hard bezig om corruptie en criminaliteit aan te pakken. Na de toetreding is die ontwikkeling tot stilstand gekomen en zelfs de verkeerde kant op gegaan. Het huidige wetsvoorstel maakt deel uit van een bredere strategie van de Roemeense politiek om de aanpak van corruptie de nek om te draaien. Zo wordt de instantie die zich speciaal richt op corruptie op hoog niveau voortdurend tegengewerkt en zelfs met opheffing bedreigd. Lagendijk heeft de Europese Commissie, die er op toe moet zien dat Roemenië zich aan zijn belofte houdt, gevraagd hier maatregelen tegen te nemen.

Lagendijk: "De Europese Commissie moet hier tegen optreden. Lidstaten en kandidaat-lidstaten mogen niet de indruk krijgen dat de EU corrupte politici tolereert."

Zie ook:

* dossier Uitbreiding EU met Roemenië en Bulgarije