Ingezonden persbericht


Glaswol domineert isolatie hellende daken

De marktomvang van isolatie van hellende daken voor de woningnieuwbouwmarkt was in 2006 bijna 3,3 miljoen vierkante meter. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van een jaar eerder. Glaswol speelt een grote rol op de markt voor hellende daken. In 2006 bestond meer dan de helft van het totaal aantal vierkante meter gebruikt isolatiemateriaal nameliijk uit glaswol. Dit en meer blijkt uit de meest recente cijfers van de BouwKennis Marketing ScoreCard voor de B&U-sector.

De totale marktomvang voor isolatie van hellende daken wordt gedomineerd door glaswol. In totaal werd in 2006 ongeveer 1,7 miljoen m² glaswol als isolatiemateriaal op hellende daken van nieuwbouwwoningen gebruikt. Dit is een marktaandeel van iets meer dan 50%. De overige materialen kennen allen een veel lager gebruik.

Toename glaswol onder invloed van prefab De stijging van het gebruik van glaswol heeft onder andere te maken met de toename van het aandeel kappen bij nieuwe woningen. Hierbij wordt namelijk veelal gebruik gemaakt van glaswol als isolatiemateriaal. Het aandeel kappen bij nieuwbouwwoningen heeft op zijn beurt weten te profiteren van de toename van prefab bouwen.

Aandeel renovatiemarkt kleiner
De rol van glaswol is op de renovatiemarkt voor woningen veel kleiner dan op de eerder beschreven woningnieuwbouwmarkt. Glaswol noteert hierbij een aandeel van iets minder dan 10%. Op de renovatiemarkt is PUR met een aandeel van bijna een derde het meest toegepaste materiaal. De minder grote rol van glaswol op de renovatiemarkt staat in direct verband met de veel kleinere invloed van prefab bij renovaties van woningen.

Nieuwe cijfers binnenkort beschikbaar De grootte van de isolatiemarkt wordt in de BouwKennis Marketing Score Card niet alleen weergegeven voor het hellend dak, maar ook voor het platte dak en de gevel. Deze informatie wordt weergeven in vierkante meters en naar soort isolatie. Bovendien is er een uitsplitsing naar type woning en soort utiliteitsbouwwerk voor zowel de nieuwbouw- als de renovatiesector. Binnenkort verschijnen de nieuwste omvangcijfers en de prognoses tot en met 2009 voor de bouwdelen vloeren, daken, isolatie, wanden, gevels, systeemplafonds, tegels, pleisterwerk en deuren, kozijnen en beglazing. De omvang is gebaseerd op onderzoek en de nieuwste productiecijfers en prognoses tot en met 2009. Op basis van het doormeten van ruim 3.100 bouwprojecten, zowel telefonisch, online als ook op de bouwplaats, wordt de omvang bovendien opgedeeld naar de verschillende materialen per bouwdeel in de nieuwbouw en de renovatie.

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.



Ingezonden persbericht