UMC Utrecht


Nieuwe soorten bij ziekmakende schimmels

Cryptococcus neoformans en Cryptococcus gattii zijn twee ziekteverwekkende schimmelsoorten. Binnen de twee soorten zijn echter nog veel meer groepen te onderscheiden. Zijn deze groepen voldoende verschillend om ze ook een soort te noemen? Dat vraagt Marjan Bovers zich af in haar proefschrift.

Bij bestudering van het kern DNA blijkt dat zij zes groepen kan onderscheiden. Ook wanneer het mitochondriële DNA bestudeerd wordt zijn er groepen te onderscheiden. Echter, bij isolaten van één van de groepen die gevonden werd bij bestudering van het kern DNA, blijkt dat het mitochondriële DNA (gedeeltelijk) afkomstig is van een andere groep. Hiernaast zijn er hybriden gevonden tussen de twee schimmelsoorten. Deze resultaten suggereren dat er tussen verschillende groepen nog seks, uitwisseling van genetisch materiaal, kan plaatsvinden.

Vaak wordt een soort gedefinieerd als een groep organismen die met elkaar kan voortplanten. Wanneer er seks zou plaatsvinden tussen de verschillende groepen dan betekent dit dat de verschillende groepen nog niet voldoende van elkaar verschillen om ze verschillende soorten te noemen.

Marjan Bovers promoveert op 29 november aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.
donderdag 29 november 2007