NEN


NEN Ergonomiedag

vrijdag 14 september 2007, 10:28

Donderdag 29 november 2007 vindt vanaf 13.00 uur bij NEN de Ergonomiedag plaats. Deze dag zal in het teken staan van ergonomienormalisatie, ergonomie in de arbocatalogus, lichaamsmaten en geluidhinder op de werkplek.

Ergonomisch verantwoord meubilair en evenzo het verantwoorde ontwerp van onder meer machines blijven van het grootste belang voor een goede en gezonde werkplek. Gaat het om lichamelijke belasting, dan zijn het frequent handmatig tillen, evenals het duwen en trekken, van bijvoorbeeld goederen, op den duur een flinke aanslag op het lichaam betekenen. Alle reden om daar bij het ontwerpen van voertuigen, stellingen en tilhulpen veel aandacht aan te besteden.

Verlichting
Ook licht speelt een belangrijke rol bij het goed en verantwoord kunnen uitvoeren van werkzaamheden, zowel in een bedrijfsruimte als op kantoor. Onvoldoende of hinderlijke verlichting kan eerder leiden tot onder meer vermoeidheid, dan wanneer volgens de geldende normen een lichtplan wordt uitgewerkt.

Kantoor
Goed kantoormeubilair is zeker in Nederland, als handels- en dienstverlenend land, erg belangrijk. Dat heeft mede te maken met de lengte - en breedte - van mensen in ons land, die gemiddeld beduidend hoger is dan waar ook ter wereld. Reden waarom Nederlanders soms 'buiten de norm' vallen.

Geluid
Te veel dB's aan geluid op de werkvloer kan tot ernstige gehoorstoornissen leiden. Hoewel hier al veel aan is gedaan, kan een overdaad aan geluid nog steeds voorkomen. Daarnaast kunnen storende geluiden voor teveel afleiding zorgen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zie ook in deze ArboMail het item 'Hinderlijk geluid zorgt voor concentratieverlies'.

Gratis deelname
Meldt u zich aan via arbeid@nen.nl om gratis deel te nemen aan deze middag.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8500:2007 nl (Norm) NEN-EN-ISO 20685:2005 en (Norm) NEN-EN 12354-6:2004 en (Norm) NEN-EN 458:2004 en (Norm) NEN-EN 12464-1:2003 nl (Norm)