Date : 16 October 2007

Milaan stelt koperdesign in de kijker
Van 30 november tot 29 december loopt tijdens de Triënnale de tentoonstelling Abitare Con Il Rame

Brussel, 16 oktober 2007 - Vanaf 30 november verwelkomt Milaan de 4de editie van de tentoonstelling Abitare Con Il Rame, over het thema "materie en kleur". Deze designbiënnale, die volledig gewijd is aan interieurinrichting, zal er ons de nieuwste creaties voorstellen van de grootste internationale designers, maar ook van jonge ontwerpers. Geen van hen kan weerstaan aan de verlokking van de technische en esthetische mogelijkheden van het "rode metaal" en zijn legeringen.

De Europese designtempel zet koper op de ereplaats In 2007 trekt de designbiënnale Abitare Con Il Rame ("Wonen met Koper") verder op ontdekkingstocht naar de uitzonderlijke mogelijkheden van koper en koperlegeringen en stelt de kijker onder het thema "Materialen en kleuren" een creatieve en elegante collectie voor met florale en rustscheppende sfeertoetsen. Aandachtspunt bij deze 4de editie: het aanbod van de creaties werd aanzienlijk uitgebreid. Op het menu : muurdecoratie met bloemmotieven, bijzettafels en wandrekjes voor het salon, bekers en haken, luchters, zetels... Een waaier van werken die strijden om originaliteit in een combinatie van legering en kleur.

Koper, het favoriete materiaal van een nieuwe generatie designers Dit lievelingsmateriaal van architecten is voortaan het kloppende hart in design en dé inspiratiebron voor een toenemend aantal naamkrachtige ontwerpers: van de Franse Inga Sempé over de Spaanse Eli Gutierrez en de Indische Satyendra Pakhalè tot het Brits-Maleisische duo Woon Vong en Benson Saw .
Als het zaak is om gebruik en functionaliteit van de meest courante voorwerpen opnieuw uit te vinden of te ontwerpen, bieden de smeedbaarheid, rekbaarheid en natuurlijke bacteriële weerstand van koper waardevolle troeven. Een buis wordt een vaas, een stolp een mand. Meer en meer wordt het nobele en sterke koper ook geapprecieerd om zijn esthetische aura. De meest avant-gardistische voorwerpen bekleedt het met een zweem van duizenden jaren traditie. Het "rode metaal" en zijn legeringen bieden de kijker dus een passioneel kleurenpalet, dat schemert van chocoladebruin over goudgeel en messing tot edel malachietgroen. Koper is uiterst duurzaam en 100% recycleerbaar. Koper kan je gebruiken, recycleren en ad infinitum hergebruiken. Een moderne materie voor ontwerpers die begaan zijn met "eco-ontwerp".

Nieuwe sterren aan een koperen hemel
Dit jaar toont de tentoonstelling Abitare Con Il Rame ook de laureaten van de 1ste editie van de Europese wedstrijd "Koper in huis". Deze wedstrijd beloont de beste interieurdesignconcepten met koper en zijn legeringen. De beste ontwerpen krijgen een plaatsje als prototype in de tentoonstelling. Daaronder de winnaar "Zzz" van Francesca Cuicchio, een accessoire voor bloempotten dat gebruik maakt van de bacteriedodende werking van koper voor het bestrijden van muggenlarven.

Praktische informatie over de tentoonstelling, alsook de foto's en details van geselecteerde voorwerpen vindt u in bijlage. Bijkomende informatie over de wedstrijd "Koper in Huis" alsook technische fiches over de werken die tentoongesteld worden in het kader van Abitare Con Il Rame, kunnen op aanvraag verkregen worden.

Over het European Copper Institute:
Het European Copper Institute (ECI) is een Europese vereniging van de belangrijkste koperproducenten op wereldvlak (vertegenwoordigd door de International Copper Association, Ltd) en de Europese koperindustrie. Zijn opdracht bestaat erin de voordelen van koper voor de moderne samenleving in Europa te promoten, via zijn zetel in Brussel en zijn Europees netwerk van 11 koperinformatiecentra.

PRP/Public Relations Partners
Jacques Lechat,
Senior Consultant
Tel. 02 761 08 11 / jlechat@prp.be

Istituto Italiano del Rame
Vincenzo Loconsolo,
Directeur
Tél. + 39 028 930 13 30 / vloconsolo@iir.it

European Copper Institute
Christian de Barrin,
Directeur Communicatie
Tel. 02 777 70 82 / cdb@eurocopper.org
http://www.eurocopper.org