Ingezonden persbericht


Persbericht 7 november 2007

CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap presentatie van de eindresultaten van het landelijke onderzoeksproject CO-OPs

30 november 2007 t/m 20 januari 2008
Opening: donderdag 29 november 17.00 uur.

Kan de wetenschappelijke praktijk profiteren van kennis die bij uitstek thuishoort binnen het artistieke domein? En zo ja, hoe? Gedurende een jaar onderzochten zeven teams, elk bestaande uit een kunstenaar en een wetenschapper, een gezamenlijk thema. De samenwerking werd gedurende het jaar 'getoetst' in ontmoetingen met publiek, in tentoonstellingen, tijdens manifestaties, op reis of in expert meetings. De resultaten van de teams en de -soms nog lopende- onderzoeken worden nu samengebracht in een presentatie in De Lakenhal in Scheltema.

Het project CO-OPs zoekt antwoorden op vragen als: Kunnen kunst en wetenschap samenwerken? Welke nieuwe vormen van theorie kunnen ontstaan uit de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers? Zijn er hybride vormen van onderzoek mogelijk?

De CO-OPs-teams:

Something's brewing BIER: media & cultuurwetenschapper Judith Thissen en de Amerikaanse multi-media kunstenaar Edith Abeyta onderzochten de commercialisering van de culturele sector door een eigen kunstbier te lanceren. In De Lakenhal in Scheltema zetten zij tijdelijk hun Mobile Research Center for Beer Culture op en presenteren zij de geschiedenis en eerste resultaten van hun onderzoek. De koelkast van het MRC zal gevuld zijn met een lokaal gebrouwen IPA (India Pale Ale).

Back to the roots: historicus en conservator Alex van Stipriaan doet met o.a. beeldend kunstenaar Marcel Pinas en cabaretière Jetty Mathurin verslag van een genetische, mentale en artistieke speurtocht naar Afrikaanse identiteit in de diaspora.

The observatory observed: wetenschapshistoricus Geert Somsen en beeldend kunstenaar Jeroen Werner onderzoeken de culturele, artistieke en wetenschappelijke aspecten van de geschiedenis van het zien. Zij tonen de true-moon projector die een 3D-presentatie van de maan geeft, ontwikkeld in sterrenwacht Sonnenborgh, prototypes van een membraan/spiegeltelescoop en ruimtelijke projectiemodellen van observatoria.

Laboratory on the move: kunsthistorica Kitty Zijlmans en beeldend kunstenaar Ni Haifeng bestudeerden de problematiek van kunst en globalisering en daaruit voortkomend die van dubbele identiteiten. Zij laten als resultaat van hun samenwerking een video, foto's en een installatie zien waarin zij reflecteren op de verwevenheid tussen kunst, culturele contexten en het wereldwijde economische en handelssysteem.

In principio erat verbum: neuropsycholoog Peter Hagoort en beeldend kunstenaar Krien Clevis werkten samen in een zoektocht naar hoe taal en beeld op elkaar in werken in relatie tot het fenomeen angst en hoe dat in ons brein wordt gereguleerd. Is het mogelijk om via taal- en beeldstimuli - die op elkaar zijn afgestemd, elkaar versterken óf juist 'tegenwerken' - het angstgebied in de hersenen te onderzoeken en te lokaliseren? Dit onderzoek krijgt zijn weerslag in vier nieuwe fotowerken van Krien Clevis.

Medicine as a social science: viroloog Ab Osterhaus en beeldend kunstenaar Mieke van de Voort reflecteren op toekomstscenario's waarin de dreiging van een epidemie acuut is geworden.

NomadicMILK: mobile technology researcher Michiel De Lange en beeldend kunstenaar Esther Polak deden onderzoek naar mobiele technologie (GPS). Ze vergeleken de distributie van verse zuivel door de nomadische Fulani-herders die met hun kuddes rondtrekken met de distributie van geïmporteerde zuivel in gecondenseerde en poedervorm. Een dag lang trokken de Lange en Polak mee met de Fulani-herders; het GPS-systeem legde de coördinaten daarvan vast. Op de tentoonstelling is dit spoor te zien. Het is in zand uitgereden door een speciaal ontwikkelde robot die de GPS-sporen 'uitprint' op de grond. Verder wordt een film getoond van de onderzoeksreis door Nigeria in december 2006.

S5 en CO-OPs
S5- de bron & het beest, 1+ 2 december:
Kunstenfestival met een prettige mix van kunst, muziek, eten, wetenschap en theater.

Natuur- en scheikunde in de keuken, het brouwen van kunstbier, een speelgoed helicopter in concert, omgekeerde taptechniek en meer experimenten staan centraal in Scheltema op het S5- De bron & het beest: een festival over kunst en wetenschap.

Onder de titel S5 presenteren de partners van Scheltema enkele keren per jaar een gezamenlijk programma in het Scheltemacomplex. Het programma is een samenwerking tussen De Veenfabriek, Stedelijk Museum De Lakenhal, Universiteit Leiden, Scheltema Horeca en de Stichting Scheltema zelf. Iedere partner draagt ideeën aan waardoor er een interdisciplinair programma ontstaat voor een breed publiek. Het thema van iedere S5 sluit inhoudelijk aan bij een van de projecten die reeds door een van de partners is geïnitieerd. Het programma bestaat uit performances, ontmoetingen, beeldende installaties en muzikale optredens van kunstenaars, acteurs, dichters, muzikanten en wetenschappers, in een gastvrije omgeving en met een thematisch aangepast menu in het café en het restaurant.

Zaterdag 1 december S5 en CO-OPs. Met o.a. een openbaar rondetafelgesprek met de CO-OPs-teams, rondleidingen door de tentoonstelling door kunstenaar Krien Clevis, vertoning van CO-OPs-documentaires, een voorstelling van Jetty Mathurin, een vierkant tafelgesprek met en andere bijdragen van enkele CO-OPs-teams.

Kijk voor het volledige programma www.scheltemacomplex.nl Zaterdag 1 december 12-23 uur
Zondag 2 december 12 - 17 uur
Entree E 5,- per dag

Publicatie
Op 29 november 2007 verschijnt de uitgave CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap. Work in progress dat het volledige CO-OPs-onderzoeksproject in kaart brengt. vormgeving Hansje van Halem/Gerard Unger uitgeverij De Buitenkant, Amsterdam. Het betreft een tweetalige, geïllustreerde uitgave (Nederlands/Engels), omvang 420 pag's., prijs ca. E 35,00.

CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap maakt onderdeel uit van het door NWO gesubsidieerde onderzoeksprogramma 'Transformaties in Kunst en Cultuur'.