Universiteit van Amsterdam

Dr. Alfred Meijer ontvangt Swammerdammedaille

Bijzondere verdienste in het onderzoek naar de stofwisseling in het menselijk lichaam

Op 30 november wordt de Swammerdammedaille van het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), uitgereikt aan dr. Alfred J. Meijer. Meijer was tot eind 2005 universitair hoofddocent bij de afdeling Medische Biochemie van het Academisch Medisch Centrum van de UvA.

De Swammerdammedaille wordt toegekend voor werk op het terrein van de niet-klinische geneeskunde of de biologie. De medaille is ingesteld in 1880 en wordt eens in de tien jaar uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren Sir Andrew Fielding Huxley (1997), Niko Tinbergen (1973) en Hugo de Vries (1910).



Alfred Meijer krijgt de medaille voor zijn bijzondere verdienste in het onderzoek naar de organisatie en werking van de stofwisseling in het menselijk lichaam. Terwijl enige tijd geleden binnen de levenswetenschappen grote aandacht kwam voor de moleculaire biologie, werkte Fred Meijer onverdroten voort aan de verdere ontrafeling van met name de controle van de doorstroming van metabolieten (stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan) door metabole paden, de invloed van hormonen en het volume van de cel hierop, en de rol van bepaalde aminozuren in de regulering van ons metabolisme. Dit alles toegespitst op met name koolhydraat- en eiwitstofwisseling. Meijer leverde een grote bijdrage aan het inzicht in de regulering van de autofagie, het proces waarbij de cel een deel van de eigen inhoud afbreekt, en aan de biochemie van type 2 diabetes.

Alfred Meijer verrichtte zijn onderzoek in een groot aantal internationale en nationale samenwerkingsverbanden, onder andere met onderzoekers van het AMC. Zijn bijdrage aan het verkrijgen van fundamentele kennis op het gebied van de regulering van ons metabolisme maar ook de toepassing van deze kennis op het gebied van metabole aandoeningen bij mensen is van onmisbare waarde. Juist die combinatie en de kwaliteit van zijn bijdrage daarin heeft het Genootschap doen besluiten aan hem de Swammerdammedaille toe te kennen.

Verwijzingen
Meer informatie



Universiteit van Amsterdam