Stuurgroep Islam en Burgerschap

Mikado-debat: Weerloos tegen opgedrongen etnische identiteit

30 november 2007
Mikado-debat: Weerloos tegen opgedrongen etnische identiteit Evenement: debat over verschillende etnische identiteiten in Nederland Locatie: Arminius Rotterdam Tijd: 14.00-16.30 uur Toegang: 25 euro

Weerloos tegen opgedrongen etnische identiteit; Mikado najaarsdebat in Rotterdam

Ben je in Nederland `anders', dan krijg je al gauw een identiteit toegekend, namelijk allochtoon. Ook al ben je hier geboren, heb je een goede opleiding, spreek je vloeiend Nederlands en ken je het Wilhelmus uit je hoofd. Wie je bent is dan niet onderhandelbaar, maar je identiteit wordt je toegeschreven en / of opgedrongen. Een opgedrongen etnische identiteit houdt in dat anderen je een identiteit toeschrijven. Je hebt zelf weinig of geen invloed om te onderhandelen of mee te bepalen wie je bent; je wordt gezien als allochtoon, Ghanees of Marokkaans. Dit betekent een verlies van controle over de eigen identiteit. De zelfidentificatie wordt ondergeschikt en irrelevant. Een consequentie kan zijn dat mensen zich gaan verzetten, bijvoorbeeld door zichzelf een andere identiteit aan te meten omdat de meerderheid hen anders weigert te aanvaarden als een van hen. In het aankomende debat willen we stilstaan bij dit fenomeen. Hoe vindt het opleggen van een identiteit plaats? En waarom? Wat zijn de consequenties voor de betreffende persoon? Heeft het gevolgen voor de omgang met anderen? Is het van invloed op het welbevinden en daarmee op de gezondheid? Betekent het opgelegd krijgen van een identiteit inderdaad dat je de controle over je eigen identiteit verliest? Welke emotionele gevolgen zijn er? En vooral ook: hoe kan het anders?

Prof.dr. W. Shadid, Universiteit Leiden / Universiteit van Tilburg schetst in zijn inleiding een kader voor het debat. In de daaropvolgende paneldiscussie discussieert Prof. Dr. W. Shadid, samen met Anil Ramdas (journalist en columnist) en Jan van der Hallen (directeur kenniscentrum Emergis) over de consequenties en de emotionele betekenis van een opgedrongen identiteit. Ook Kitlyn Tjin A Djie (transcultureel systeemtherapeut) is uitgenodigd om aan de paneldiscussie deel te nemen. Het debat wordt geleid door Indra Boedjarath, directeur van Mikado.

Inloop vanaf 13.30 uur. Aansluitend borrel.
Locatie: Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam, tel. 010 4363800. Kosten: 25,00 incl. koffie / thee en borrel (medewerkers van Altrecht, De Bascule en GGzE kunnen gratis aan het debat deelnemen). Kosten overmaken naar Postbank rekening 9026678 t.n.v. Mikado o.v.v. uw naam.

Aanmelding: Door het versturen van uw naam en adresgegevens naar info@mikadonet.nl o.v.v. 'aanmelding najaarsdebat'.

Meer informatie: Voor inhoudelijke vragen graag contact opnemen met Nuray Sönmez, telefonisch (010 2410041) of per email (n.sonmez@mikadonet.nl )