Ingezonden persbericht


Persbericht - Nieuwe uitgave In Boekvorm Uitgevers

Dinsdag 20 november 2007
In Boekvorm Uitgevers

Uniek boek over ontwikkeling van Groningen
Groningen groeit; Van Niewe Stadt tot Meerstad

Volgende week verschijnt bij In Boekvorm Uitgevers een uniek boek over de ruimtelijke ontwikkeling van Groningen door de eeuwen heen. Het is voor het eerst dat de complete ontwikkeling van gehucht tot metropool van het noorden toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek.

In Groningen groeit, het tiende deel in de succesvolle serie 'Groningen van alle tijden' vertelt auteur Beno Hofman over de verschillende groeiperiodes die Groningen heeft doorgemaakt. De oervorm van de stad is een groepje boerderijen op de Hondsrug. Vanaf het jaar 700 groeit het gehucht Cruoninga uit tot een dorp, en vervolgens tot een stad met ruim 180.000 inwoners. De auteur legt in zijn verhaal bovendien een parallel tussen de ontwikkeling van de 'Niewe Stadt', die 400 jaar geleden begon, en die van 'Meerstad', die nu staat te beginnen.

Aan de hand van vele foto's en kaarten beschrijft Hofman de historie van de stad en geeft daarbij een mooi beeld van de veranderingen in de stedenbouwkundige opvattingen en architectuur in de loop van de tijden. In het boek is o.a. een groot aantal nooit eerder gepubliceerde foto's opgenomen uit de begintijd van wijken als Corpus den Hoorn, Selwerd en Paddepoel. Ook is er in het boek aandacht voor de meest recente nieuwbouwprojecten en het nog te verschijnen Structuurplan Stad op Scherp.

Het boek eindigt met de constatering dat Groningen na Meerstad, net als 400 jaar geleden met de 'Niewe Stadt', het grondgebied voorlopig niet meer zal uitbreiden: 'Groningen groeit niet meer!!'

()

De serie 'Groningen van alle tijden' verschijnt in samenwerking met de gemeente Groningen. Informatie over de andere delen in de serie vindt u op www.inboekvorm.nl. De presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 30 november om 17 uur in de hal van de Dienst RO aan het Ged. Zuiderdiep in het bijzijn van burgemeester Jacq. Wallage.

Groningen groeit, Van Niewe Stadt tot Meerstad - ISBN 9789077548523 - Beno Hofman - Winkelprijs: ¤ 14,00 00 - 120 pagina's - verkrijgbaar r vanaf 30 november. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel bij u in de buurt of te bestellen via www.inboekvorm.nl.

---------------