Radboud Universiteit Nijmegen


Student geschiedenis schrijft boek over drankbestrijding

Chris Dols, een 22-jarige student geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed een archiefonderzoek dat uit de hand liep. Wat bedoeld was als `een leuk artikeltje' werd het boek De Geesel der Eeuw. Katholieke drankbestrijding in Nederland 1852-1945, dat op 30 november wordt gepresenteerd in Nijmegen.

Toen Chris Dols, student geschiedenis aan de Radboud Universiteit, in de zomer van 2006 een klein onderzoek uitvoerde naar de rooms-katholieke matigheidsbeweging Sobriëtas, stuitte hij in het Katholiek Documentatie Centrum op een archiefmap vol schitterende tekeningen, foto's en pamfletten. Materiaal dat nog nooit gepubliceerd was - en zo rees bij de toen 21-jarige student het plan om daar `een leuk artikeltje' van te maken.
Op de tweesprong Dat leuke artikeltje groeide uit tot De Geesel der Eeuw. Katholieke drankbestrijding in Nederland 1852-1945, een boek dat op 30 november gepresenteerd wordt op de Radboud Universiteit Nijmegen. Een boek met schitterende plaatjes - van wanhopige moeders die, één kind aan de hand, één op de heup, trachten hun dronken echtgenoot uit de kroeg te sleuren. Snikkende kindertjes die beloven: `Neen, moeder, ik nooit... Geen druppel!' Een jongeman die zich op een tweesprong in zijn leven bevindt: aan de ene kant wijst zijn engelbewaarder (met, subtiel, het Sobriëtaslogo op zijn mouw) hem de weg der matigheid, die leidt naar geluk en een riant huis; aan de andere kant de duivel, die hem wil verleiden de weg van het drankmisbruik in te slaan, die van herberg via hospitaal en gevangenis naar het kerkhof leidt.

Heilsverwachting en sociale motieven
Die afbeelding, die ook het omslag van het boek siert, maakt duidelijk wat eigen is aan de katholieke drankbestrijding: het idee van heilsverwachting. De katholieke zedenleer stelde dat onmatigheid uiteindelijk naar de hel leidt. Daarnaast werden katholieke drankbestrijders, net als socialistische en liberale, gedreven door sociale motieven. Armoe, werkloosheid en ellende wortelden volgens drankbestrijders in het alcoholisme. Drankbestrijders wilden arbeiders bevrijden uit de structuren die hem ervan weerhielden waardig en menselijk te leven.

Geheelonthouding als ketters concept
Dols' boek is, in engere zin, een geschiedenis van de rooms-katholieke matigheidsbeweging Sobriëtas. Opgericht in 1899 was deze vereniging dé spil in de katholieke drankbestrijding. Ze telde op haar hoogtepunt, in 1921, 177.000 leden. Niet al die leden waren even actief. Ook waren ze niet allemaal even recht in de leer, blijkt bijvoorbeeld uit Dols' beschrijving van een vergadering in Zwolle waar, toen de geestelijk adviseur afwezig was, de jeneverkruik op tafel kwam. De katholieke geestelijkheid zelf schaarde zich overigens evenmin als één man achter de drankbestrijders. Integendeel: menig geestelijke vond geheelonthouding maar een calvinistisch, dus ketters, concept. Een borrel op z'n tijd hoort bij de christelijke levensvreugde; geen Trijntje vanwege het celibaat, dus dan wel een wijntje!

Wetenschappelijk begeleid
Ambitieus als hij is, heeft Chris Dols zich bij het schrijven van zijn boek laten begeleiden door een stevige wetenschappelijke commissie, met daarin kenners van de katholieke geschiedenis (prof. dr. Marit Monteiro en dr. Lodewijk Winkeler), de kerkgeschiedenis (prof. dr. Peter Nissen), de geschiedenis van de drankbestrijding in Nederland (dr. Jaap van der Stel) en de voorzitter van de rooms-katholieke matigheidsbeweging Sobriëtas (dr. Jos Roemer) - want die bestaat nog steeds, zij het dat zij tegenwoordig slechts nog actief is als fondsenbeherende stichting, die gelden doneert aan initiatieven op het gebied van matigheid. Jos Roemer zal bij de presentatie van De Geesel der Eeuw spreken over verleden én toekomst van deze stichting.

Chris Dols
De Geesel der Eeuw. Katholieke drankbestrijding in Nederland 1852-1945

Zaltbommel: Uitgeverij Aprilis, 2007

Boekpresentatie
Vrijdag 30 november 2007, 18.00-20.00 uur
Collegezalencomplex Radboud Universiteit, zaal 3 Erasmusplein (tegenover Erasmusgebouw)
Sprekers: dr. Jos Roemer, voorzitter rooms-katholieke matigheidsbeweging Sobriëtas en Chris Dols, auteur van het boek.

Recensie-exemplaren: info@aprilis.nl of 0418-512088 (Kitty Uijthoven)

De afbeeldingen bij dit bericht zijn afkomstig uit de collectie van het KDC-KLIB Nijmegen.