Gemeente Beek


Expositie La Peinture Diverse in gemeentehuis Beek

Beek, 26 november 2007

Op vrijdag 30 november a.s. wordt in het gemeentehuis van Beek de expositie La peinture diverse geopend. Zoals inmiddels een goede traditie bij de laatste tentoonstelling van het jaar op de Beekse expositiekalender, wordt deze expositie samengesteld door een gastcurator. Dat is dit jaar dhr. Lon Hamaekers, oud-directeur van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, kunsthistoricus en beschouwer. Hij koos een drietal bijzondere schilderessen uit het Zuid-Limburgse land uit.


* Ans Lemmens (* 1954, Valkenburg a/d Geul)

Ans Lemmens voelt zich schilder vanaf haar geboorte. Haar passie voor het schilderen resulteerde o.m. in een studie Monumentale Vormgeving aan de Maastrichtse Stadsacademie (de huidige Academie Beeldende Kunsten).

Haar werken hebben een boodschap. Zij zoekt nieuwe inzichten in de waanzin van vandaag en vertaalt die naar haar doeken. Zij bedient zich daarbij veelal van olieverf en werkt laag over laag op werken die vaker samengesteld zijn, meerluiken. Daarbij maakt zij gebruik van stijlvormen die bekend zijn, past deze echter op een andere wijze toe zodat een eigentijds beeld ontstaat. Haar werk ziet er vaak ook grafischuit door toepassing van letters en woorden, zij krijgen echter een andere status dan het leesbare.

In haar landschappen zoekt zij naar ruimte en perspectief, in de portretten naar intimiteit en betrokkenheid en de alledaagse voorwerpen zijn bakens die de voortschrijdende tijd zichtbaar maken.

Haar inspiratie doet zij ook op uit de vele restauraties van schilderingen (o.m. Chateau St. Gerlach en Kruisherenhotel) die zij inmiddels heeft uitgevoerd.

Ans Lemmens exposeerde o.m. in Japan, Milaan en Zürich. Haar werk wordt ook beschreven in het recent verschenen boek Stars and Details.


* Helga van der Poel (* 1960, Aken)

Helga van der Poel is van oorsprong autodidact. Zij kreeg echter vanaf 1975 lessen van meerdere docenten, in Brussel en Genk, waardoor zij haar technieken verfijnde en een heel eigen stijl ontwikkelde.

Haar olieverfschilderijen worden gekenmerkt door thematiek en kleurgebruik. Zij streeft ernaar de indrukken die zij in de natuur opdoet, om te zetten op het doek. Met kleur, vorm en het vangen van licht, probeert zij een stemming en een gevoel bij de toeschouwer op te roepen. Kleurcontrasten, licht en donker worden zo gecombineerd, dat er een evenwicht en harmonie ontstaat. Helga van der Poel exposeerde het laatste decennium in Nederland, België en Duitsland.


* Han Ronken (*1946)

Han Ronken voltooide eveneens de opleiding Monumentale Vormgeving aan de (toenmalige) Stadsacademie in Maastricht. Wonend in het pittoreske Elzet bij Mechelen, laat zij zich inspireren door de omringende natuur. Haar werk is abstract en kleurrijk.

De expositie wordt om 20.00 uur geopend door wethouder voor cultuur Thijs van Es. Lon Hamaekers zal de kunstenaars en hun werk voorstellen.

De expositie loopt t/m 21 december 2007.

Geopend:

* ma vrij van 9.00 12.30 uur,

* wo van 14.00 19.00 uur

* en zo 16 december, tijdens de St. Leciemarkt, van 11.00 17.00 uur.

Physalis

Herfst

Het wordt winter

Te downloaden:

* Affiche_Peinture_Diverse.pdf (3.53 MB)