Gemeente Breda

Slotconferentie Water In Historic City Centres in Breda

Op vrijdag 30 november vindt in Breda de slotconferentie plaats van het Europese project Water In Historic City Centres (WIHCC).

De conferentie start om 09.30 uur in het Chassé Theater en verplaatst zich vanaf 15.00 uur naar de Grote Kerk. Tijdens de slotconferentie gaat onder andere de film in première die Rotterdam Films over de betekenis van water heeft gemaakt. Ook wordt het boek gepresenteerd dat de publicist Jaap Huisman (o.a. NRC, Vrij Nederland) over WIHCC heeft geschreven.

WIHCC is een Europees samenwerkingsproject tussen de steden Breda (NL), 's-Hertogenbosch (NL), Gent (B), Mechelen (B) Chester (UK) en Limerick (IE). Dit project is ontstaan in het kader van het Europese Interreg IIIB-programma voor Noord-West Europa (NWE).De titel van het project weerspiegelt de groeiende centrale rol die het water speelt in de economische en ruimtelijke intensivering van de oude stadscentra die een historische relatie hebben met het water. Daarnaast is er in veel NWE-steden een groeiend probleem, maar ook een uitdaging, op het gebied van goed waterbeheer en -management.
Alle deelnemende steden zijn momenteel druk bezig water (weer) een belangrijke rol te geven in hun binnenstad. Alle doen dat vanuit verschillende actuele thema's zoals watermanagement, mobiliteit, ecologie, toerisme, stedelijke economie en cultureel erfgoed.

Afronding
Met deze slotconferentie wordt het project afgerond. Tijdens het ochtendgedeelte zetten Francois Clemens (hoogleraar TU Delft, Civiele Techniek) en Floris Alkemade (directeur Office for Metropolitan Architecture) hun visie op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en watermanagement uiteen.Namens de Interreg-organisatie houdt directeur Ruut Louwers een inleiding over innovatie, kenniseconomie en duurzaamheid als sleutelfactoren voor competitieve Europese regios

Workshops
De resultaten van de zes lokale projecten komen uitvoerig aan de orde in twee workshoprondes. Hierin vertellen bestuurders en projectmanagers van de zes steden over de meerwaarde van de samenwerking en de bereikte resultaten. De steden benadrukken ieder voor zich hun van toepassing zijnde thema zoals binnenstedelijke economie (Breda), ecologie (s-Hertogenbosch) ,mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit (Mechelen), openbare ruimte (Gent) relatie water-stadscentrum (Chester) en verbindingen (Limerick).

Forumdiscussie
Na de lunch zullen de specialisten van de zes steden in discussie gaan met de inleiders en de zaal aan de hand van een aantal stellingen, voortgekomen uit de samenwerking. Deze forumdiscussie wordt geleid door professor Ariella Masboungi, coördinatrice Projets Urbains van het Franse ministerie van VROM, en adviseur van de Franse regering.

WIHCC-boek
Aan het einde van de ochtend overhandigt wethouder C. Schoenmakers van Breda het eerste exemplaar van het boek Water In Historic City Centres aan Ruut Louwers, programmadirecteur van de Interreg-organisatie. Auteur Jaap Huisman geeft tevens een introductie op het boek. In deze uitgave staan de zes projecten beschreven en wordt ingegaan op de watergerelateerde themas. Ook blikken de steden vooruit naar mogelijk nieuwe vormen van internationale samenwerking..

Filmpremière
Vanaf 15.00 uur wordt het programma voortgezet in de Grote Kerk van Breda. Daar presenteren de zes WIHCC-steden zich tijdens een stedenbeurs. Ook is er een projectmarkt voor Europese steden die samenwerkingspartners zoeken voor nieuwe Interreg-projecten. Aan het einde van de middag gaat in de Grote Kerk de film Reflections in première. Deze culturele filmproductie is gemaakt door Rotterdam Films en geeft een geheel eigen kijk over de betekenis van water in de zes steden. De film is geregisseerd door Dirk Rijneke en geproduceerd door Mildred van Leeuwaarden.
Deze film wordt in de Grote Kerk op bioscoopformaat vertoond.

Breda, 28 november 2007