Indienststelling grootste schip Koninklijke Marine

In de haven van Den Helder wordt vrijdag 30 november het Landing Platform Dock Johan de Witt in dienst gesteld. De echtgenote van de Minister-president, mr. dr. Bianca Balkenende-Hoogendijk zal het schip dopen waarna het schip het koninklijke predikaat Harer Majesteits mag voeren. De ceremonie vindt plaats in aanwezigheid van de staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, de Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk en vertegenwoordigers van de Koninklijke Scheldegroep, waar het schip is gebouwd.

Hr.Ms. Johan de Witt is het grootste schip van de Koninklijke Marine met 16.500 ton waterverplaatsing en een lengte van 176,5 meter. Ze is het zusterschip van Hr.Ms. Rotterdam omdat ze naar dit ontwerp is gebouwd. Het ontwerp van de Rotterdam is uitgebreid en aangepast, zodat de Johan de Witt meer materieel kan verplaatsen en verbeterde commandofaciliteiten aan boord heeft. In combinatie met de mogelijkheid om landingstroepen, helikopters en voertuigen vanuit zee aan land te zetten, is de Johan de Witt toegerust voor diverse operaties op zee en vanuit zee op het land.

Na de indienststelling volgt het zogeheten opwerken van bemanning en schip, zodat Hr.Ms. Johan de Witt vanaf medio 2008 als eenheid in staat is missies te volbrengen.

Noot voor redacties (