Ingezonden persbericht


Persbericht
29 november 2007

Kenmerk 211

Wereldsteden tegen de doodstraf. Amsterdam steunt Cities for Life

Op vrijdag 30 november organiseert de Sint-Egidiusgemeenschap naar jaarlijkse gewoonte de actie `Cities for Life' voor afschaffing van de doodstraf. Dit gebeurt in samenwerking met tientallen steden wereldwijd en met steun van internationale mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International. Van Rome tot Buenos Aires worden op deze dag monumentale gebouwen speciaal aangelicht. De gemeente Amsterdam sluit aan bij deze mooie jonge traditie en zal op de Beurs van Berlage de tekst projecteren: `Wereldsteden tegen de doodstraf. Amsterdam steunt Amnesty en Cities for Life'.

Dit jaar nemen wereldwijd in 52 landen 701 steden, waaronder 33 hoofdsteden zoals Brussel, Stockholm, Madrid, Ottawa en Mexico City, aan deze jonge traditie deel. Ook Amerikaanse steden als Cincinatti (Ohio) en Atlanta (Georgia) doen mee. De datum 30 november verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf in een Europese staat, het groothertogdom Toscane in 1786. 128 van de 197 landen wereldwijd hebben inmiddels de doodstraf afgeschaft (bij wet of de facto). Meer dan drie landen per jaar schaften de afgelopen tien jaar de doodstraf voor alle misdrijven af. Sinds 1990 deden in totaal meer dan 40 landen dat.

De betrokken internationale mensenrechtenorganisaties die `Cities for Life' steunen zijn onder andere: Amnesty International, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform en FIACAT. Zij hebben zich verzameld in de `World Coalition Against the Death Penalty'. Zie