Ingezonden persbericht


Gerard Hamer vraagt namens Skepsis om vervolging van Jomanda

Rechtszaak op vrijdag 30 11 2007 -- 9.00 uur bij Gerechtshof in Amsterdam

De strafpleiter Gerard Hamer tekent a.s. vrijdag 30 november voor het Amsterdamse Gerechtshof namens de Stichting Skepsis bezwaar aan tegen de beslissing van het OM om het medium Joke Damman ('Jomanda') en de alternatieve artsen Jos Koonen en René Broekhuijse niet te vervolgen voor de dood van Sylvia Millecam. Ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij beklaagt zich hierover bij de rechter. Skepsis vraagt de rechter in een zgn 'artikel 12-procedure' om het OM te dwingen alsnog strafvervolging in te stellen tegen het drietal alternatieve behandelaars.

De Stichting Skepsis stelt regelmatig paranormale onzin aan de kaak - zekeer als personen en instellingen met gezag misbruik maken van hun positie of als zwakkeren het slachtoffer zijn.

De zieke Millecam werd het slachtoffer van een slechte behandeling bij therapeuten die zij vertrouwde: foute diagnose, geen behandeling tegen kanker, geen samenwerking met specialisten en een gruwelijke laatste levensmaand. Skepsis vindt dat de behandelaars hierover voor de strafrechter verantwoording moeten afleggen, net zoals iedere andere arts en behandelaar dat zou moeten die verwijtbaar fouten maakt met ernstige gevolgen. Dat Millecam graag wilde horen dat zij geen kanker had doet niet ter zake - zij vvertrouwde op haar behandelaars, maar die bleken het bij het foute eind te hebben. Skepsis vindt het belangrijk dat mensen worden beschermd tegen gevaarlijke en onzinnige behandelingen. Straf voor behandelaars die ernstige en verwijtbare fouten maken hoort daar bij.

Juridisch gezien is Skepsis van mening dat Millecams recht op leven is geschonden. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens moet Nederland het recht op leven van zijn onderdanen beschermen. Dat houdt ook bescherming in tegen incompetente behandelaars en eigen onwetendheid. Bovendien moeten de verdragsstaten bij een verdachte dood of ernstig lijden grondig nagaan wie er verantwoordelijk is. Ook daarin is het OM tot nu toe schromelijk tekort geschoten. Het OM geeft zo feitelijk aan alternatieve genezers een 'license to kill'. Skepsis wil dat de rechter daarom het OM dwingt om strafvervolging in te stellen. Dan kan de strafrechter toetsen in hoeverre de behandelaars in de fout zijn gegaan. De tuchtrechter heeft al vastgesteld dat de artsen verkeerd gehandeld hebben.

Voorbeelden van het werk van de Stichting Skepsis:
* We hebben door onderzoek aangetoond dat Robbert van den Broeke zichzelf onterecht een medium noemde waarna hij van de TV verdween;
* Skepsis heeft onderzocht dat het KRO-programma 'Het 6e Zintuig' op bedrog berust;
* We hebben de Minister van VWS met succes gevraagd om paranormale onzin op de overheidswebsite 'kiesbeter.nl' aan te pakken;
* We pakken actief de Amerikaanse arts Alfred Bonati aan die in Nederland rug­patiënten werft voor peperdure operaties waarvan het nut niet is aangetoond;
* We bestrijden pseudodeskundigen die met neptitels en nepdiploma's mensen geld afhandig maken;
* Ook wordt Skepsis regelmatig gevraagd om hulp te verlenen aan mensen die het slachtoffer zijn van paranormale onzin en pseudokennis.

Meer informatie over Skepsis:

* Op onze website: www.skepsis.nl (actuele informatie op www.skepsis.nl/blog).
* Uitsluitend voor de redactie: meer informatie kunt u opvragen bij bestuursleden van Skepsis: Jan Willem Nienhuys, 040 - 22216791 , Gert Jan van 't Land, 06 5518 3602.