Stichting Aids Fonds

AIDSmemorial.nl: een interactief monument

29-11-2007

Op vrijdag 30 november wordt tijdens het Nationale Congres Soa*Hiv*Aids in de RAI in Amsterdam, AIDSmemorial.nl gepresenteerd. De website zal op gepaste wijze door Dolly Bellefleur in gebruik worden genomen. De site is een plaats waar mensen de herinnering aan hun dierbaren, die zijn overleden ten gevolge van aids, levend kunnen houden. Het fundament van de site is de Nederlandse Quilt; de verzameling naamvlaggen die ter nagedachtenis van overledenen werden en worden gemaakt. De website is een initiatief van stichting NAMEN Project Nederland.

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor andere manieren van gedenken. AIDSmemorial.nl past in deze nieuwe ontwikkeling. Het biedt nabestaanden de mogelijkheid hun geliefde op een moderne manier te gedenken en de herinnering levend te houden aan allen die overleden ten gevolge van aids.

Op AIDSmemorial.nl kunnen partners, familie, vrienden en lotgenoten hun herinneringen aan dierbaren delen met anderen. Er is plaats voor verhalen, foto's, video's, muziek of herinneringen in andere vorm. Vanaf iedere plaats in de wereld kan men via internet zijn steentje bijdragen. De site is zo ingericht dat ieders bijdragen vrij eenvoudig kunnen worden toegevoegd.

Het startpunt van de site ligt bij de Nederlandse AIDS Memorial Quilt. Deze collectie bestaat tegenwoordig uit 186 naamvlaggen en wordt beheerd door stichting NAMEN Project Nederland. Het idee een naamvlag te maken ter nagedachtenis en alle naamvlaggen als een lappendeken (quilt) te presenteren ontstond in 1985 in San Francisco. Dit initiatief vond in vele landen navolging. Sindsdien geven de naamvlaggen de epidemie wereldwijd een gezicht. Doordat de naamvlaggen zo persoonlijk zijn, halen ze de sterftecijfers uit de anonimiteit.

In 1988 was de eerste presentatie van de Nederlandse Quilt: er lagen acht naamvlaggen op de stenen van de Amsterdamse Dam. De collectie groeide en in later jaren volgden grotere tentoonstellingen van de Nederlandse Quilt in binnen- en buitenland. Bijna twintig jaar na de eerste presentatie van naamvlaggen in Nederland is de complete collectie nu voor iedereen in te zien via AIDSmemorial.nl. Nieuw is dat nu ook de geschiedenis van de Nederlandse Quilt, inclusief herinneringen, achtergrondinformatie en de verhalen achter de naamvlaggen hier is verzameld.

Tevens worden ook de InMemoriam website van de Hiv Vereniging Nederland en de gedenkteksten van Hivnieuws in de nieuwe site geïntegreerd.

AIDSmemorial.nl is kortom veel meer dan een digitaal archief. Het is een modern en interactief monument, dat wordt opgebouwd door betrokkenen en nabestaanden. Gezamenlijk houden zij deze gedenkplaats en ook het leven met hiv en aids, actueel.

Vanaf 30 november kijk op: www.aidsmemorial.nl

De nieuwe website wordt gefinancierd door twee hoofdsponsors, farmaceutisch bedrijf Abbott en homo community site GayRomeo, en verschillende homo-ondernemers.