Politiek leiderschap nodig om aidsepidemie aan te pakken

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) opent op vrijdag 30 november het elfde Nationaal Aidscongres. Dit jaar staat het congres in het teken van politiek leiderschap dat nodig is om de epidemie aan te pakken.

Uit het recent verschenen aidsrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de internationale inspanningen van de afgelopen jaren resultaat hebben. De groei van de epidemie vlakt af. De preventieprogramma's slaan in een aantal landen aan, waardoor minder mensen geïnfecteerd raken. Door een betere beschikbaarheid van medicijnen nemen ziekte en sterfte door aids af. Dit geldt echter niet voor alle landen.

'33 miljoen HIV-geïnfecteerden is nog altijd een onvoorstelbaar getal en 6800 nieuwe infecties per dag is niet acceptabel. We zien hoe aids in zuidelijk Afrika hele samenlevingen heeft ontwricht en in Swaziland en Botswana zelfs een hele generatie heeft weggevaagd', aldus Koenders. Hij blijft zich de komende jaren onverminderd inzetten voor de strijd tegen HIV/aids en vraagt specifiek aandacht voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen, homoseksuelen, en druggebruikers.

Nederland is één van de grootste donoren op het gebied van HIV/aids. 'We zullen onze rol als leider in de internationale aidsbestrijding handhaven', aldus Koenders. Tegelijkertijd roept hij de grote industrielanden op hun beloftes, ook financieel, waar te maken. Maar aidsbestrijding vergt meer dan geld alleen. Koenders: 'Het vereist ook lef en politieke inzet. In de eerste plaats om het taboe te doorbreken dat nog te vaak rond seks en aids heerst.'

Het congres vindt plaats in de RAI in Amsterdam. Aidsambassadeur Paul Bekkers zit het congres voor.

Noot aan redacties (