Openbaar Ministerie


Zwolle, 30 november 2007

Proef met video-taakstrafzittingen en pinpas-betalingen succesvol

De proef bij het Openbaar Ministerie Zwolle waarbij taakstrafzittingen via een systeem van videoconferentie worden afgedaan, is succesvol verlopen. De zogenaamde video TOM âzitingen leveren een substantiële tijdswinst op. Ook de proef waarbij plegers van kleine vergrijpen hun transactie meteen per pinpas konden betalen op het politiebureau is geslaagd. Dit blijkt uit een evaluatie die het parket Zwolle heeft gehouden samen met de politie IJsselland en de Reclassering.

Het systeem van videoconferentie wordt ingezet bij TOM-zittingen, waarbij TOM staat voor Taakstraf Officiers Model. Hierbij kunnen plegers van kleine vergrijpen verdere strafvervolging voorkomen door een werk- of leerstraf van het Openbaar Ministerie te accepteren. Vanaf half oktober 2006 wordt hierbij gebruik gemaakt van videoconferentie. De verdachte neemt op het politiebureau plaats voor een webcam, waarna verbinding wordt gemaakt met het Openbaar Ministerie. Ook de Reclassering, die een loket heeft binnen het parket, schuift aan. De Reclassering adviseert het OM over de meest geschikte sanctie en kan, als er een leer- of werkstraf wordt opgelegd, meteen een intakegesprek houden.

Tijdens de proefperiode, die van oktober 2006 tot april 2007 duurde, werden 45 zittingen op deze wijze afgehandeld. Uit de evaluatie blijkt dat deze werkwijze voor het OM per zaak een tijdswinst van 25 minuten oplevert.

Ook de tijd die verstrijkt tussen het plegen van het strafbare feit en de uitvoering van de taakstraf neemt flink af. Verdachten gingen gemiddeld 38 dagen na het opleggen van de straf daadwerkelijk aan de slag. Normaal gesproken gaat er eerst nog ongeveer 10 weken overheen voordat de verdachte op een TOM-zitting staat.

Pin-transacties

Een ander onderdeel van de pilot was de mogelijkheid voor plegers van kleine vergrijpen om hun transactie meteen per pinpas te betalen op het politiebureau. In de proefperiode werd hier 120 keer gebruik van gemaakt, voor een totaalbedrag van 22164 euro.

Bij de evaluatie is ook aan de verdachten gevraagd waarom zij voor deze afhandeling hadden gekozen. Voor zowel de video TOM-zittingen als de transactie-betaling per pinpas geldt immers dat de verdachte niet verplicht is mee te werken. Daarbij gaf 87 procent van de ondervraagden aan dat zij gebruik hadden gemaakt van de betaling per pinpas om zo snel mogelijk van de zaak af te zijn.

Om de betalingsbereidheid te verhogen werd vanaf het begin van de proef een korting verleend van 20 procent op het transactiebedrag. Uit de evaluatie is echter gebleken dat deze korting niet doorslaggevend is voor de betalingsbereidheid. Minder dan de helft van de ondervraagden â 47 procent â gaf aan dat de korting meespeelde bij de beslissing om per pinpas te betalen. Vanwege het geringe effect van de korting op de betalingsbereidheid is besloten om de korting met ingang van januari 2008 af te schaffen. De mogelijkheid om de transactie op het politiebureau per pinpas te voldoen, blijft wel bestaan.

Waardering

Uit de evaluatie is gebleken dat de snelle afhandeling van zaken via videoconferentie of pinbetaling wordt gewaardeerd door zowel medewerkers van de politie als van het Openbaar Ministerie en de Reclassering.

Ook voor het slachtoffer heeft deze werkwijze voordelen. Een randvoorwaarde om in aanmerking te komen voor een video TOM-zitting of de pinbetaling is dat de eventuele schade wordt vergoed.

Het parket Zwolle ziet mogelijkheden om het aantal zaken dat op deze snelle wijze wordt afgedaan te verhogen. In de proefperiode werd bijna 18 procent van de zaken die hiervoor in aanmerking kwamen, middels een video TOM-zitting of pintransactie afgedaan. In de toekomst zou dit percentage kunnen oplopen tot 30 procent.