Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Binnenstad beter

College presenteert nieuwe visie op
parkeren in binnenstad

29 november 2007

Rode lijn

Het college van B&W van Alkmaar heeft een nieuwe visie op parkeren in de binnenstad opgesteld. Onder de titel Binnenstad Beter wordt een evenwichtig, eenduidig en klantvriendelijk parkeerbeleid gepresenteerd, dat stapsgewijs vanaf 2008 ingevoerd zal worden.

Feiten en cijfers geven aan dat er in het centrum van Alkmaar en de wijken er omheen voldoende parkeerplaatsen zijn. Alleen op zaterdagmiddag en koopavonden kan parkeren lastig zijn. Echter, door een veelheid aan maatregelen en tariefswijzigingen is het parkeerbeleid de afgelopen jaren er niet duidelijker op geworden. Om het evenwicht in parkeren voor de periode tot 2012 te herstellen, wordt in Binnenstad Beter een compleet pakket aan maatregelen voorgesteld. Het college denkt hiermee de binnenstad aantrekkelijker te maken, de regels te vereenvoudigen, en voldoende inkomsten binnen te halen om de uitbreiding van parkeervoorzieningen en de kwaliteitsverbetering te kunnen bekostigen.

De meest opvallende maatregel betreft de vereenvoudiging van het parkeersysteem in het centrum en de schil. Bezoekers wordt toegestaan kort te parkeren in het vergunninghoudergebied en vergunninghouders (bewoners en ondernemers) kunnen in vakken met parkeermeters parkeren. Dit wordt gemengd parkeren genoemd. Door de invoering hiervan wordt de beschikbare ruimte beter benut. Dit betekent wel dat in alle vergunninghouder-gebieden parkeermeters moeten worden geplaatst. De gemeente verwacht dat door een verruiming van de parkeertijden het aantal auto's van bezoekers, dat 's avonds de parkeerplekken van vergunninghouders inneemt, zal afnemen. De parkeergarages bieden 's avonds namelijk voldoende ruimte voor bezoekers.

Aantrekkelijke binnenstad
Het college van B&W vindt dat de kwaliteit en leefbaarheid van de binnenstad beter kan en moet. Met name in het noordwestelijk deel van de binnenstad worden oude pleinen nu bezet door auto's en bieden straten een rommelige aanblik. Het opknappen van wegen en pleinen in combinatie met het verwijderen van straatparkeerplaatsen, kan Alkmaar nog aantrekkelijker maken voor winkelend publiek, toeristen, bewoners en ondernemers. Dit houdt ook in dat de gemeente wil investeren in de bouw en uitbreiding van twee ondergrondse parkeergarages: Schelphoek en Singel. Hiermee wordt voor de komende 10 tot 15 jaar voldoende capaciteit gecreëerd om de groei van het aantal parkeerders, zelfs in piektijden, op te vangen. Hoe deze garages er precies uit gaan zien en hoe hoog de investering zal zijn, is nog niet bekend. De raad zal hierover naar verwachting de komende maanden een besluit nemen.

Het uitgangspunt van het college is dat de gebruiker in de toekomst in redelijke mate een bijdrage levert aan de noodzakelijke verbeteringen van het parkeerbeleid. Dit betekent dat tarieven aangepast zullen worden, waarbij bewoners over het algemeen minder zullen gaan betalen en bezoekers overdag naar verwachting iets meer.

29 november 2007