Gemeente Dongen


Rekenkamercommissie positief over gemeentelijk grondbeleid

De Rekenkamercommissie heeft de rechtmatigheid van het grondbeleid van de gemeente Dongen onderzocht en komt tot een positief oordeel. In het onderzoek zijn de grondexploitaties Tichelrijt en De Beljaart nader bekeken. De Rekenkamercommissie stelt vast dat de gemeente bijna geheel aan de rechtmatigheidsnormen voldoet.

In één geval voldoet de gemeente gedeeltelijk aan de norm. Dit betreft het actiepunt deregulering uit de Nota Grondbeleid. Hiermee moet nog worden begonnen, maar wel heeft de gemeente al een brochure uitgegeven, die de procedure voor geïnteresseerde afnemers inzichtelijk maakt. Drie actiepunten moeten nog worden ingevuld. Die hebben betrekking op de ontwikkeling van uitgiftesystemen voor woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en
sociaal-maatschappelijke doeleinden. Uit het onderzoek blijkt verder dat het college de raad volledig en juist over deze projecten heeft geïnformeerd.

Nadruk op financiën
De Rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad de nog ontbrekende uitgiftesystemen voor woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en sociaal-maatschappelijke doeleinden te gaan ontwikkelen. Ze kunnen beter vooraf beschikbaar zijn, dan pas op het moment dat ze echt nodig zijn. Dit om iedere schijn van gelegenheidsregelgeving te vermijden.

De Rekenkamercommissie constateert verder dat bij de opzet en presentatie van de grondexploitaties de nadruk ligt op de financiële aspecten. Voor een eerste exploitatieberekening is dat uitstekend, maar als de raad in een later stadium adequaat wil kunnen bijsturen, is meer beleidsmatige informatie nodig, bijvoorbeeld over fasering, kwaliteiten, risicos, plankaarten en uitgifteprijzen.

Het college van B & W heeft het rapport positief ontvangen en stemt met een kleine nuancering in met de feiten zoals die door de Rekenkamercommissie zijn geconstateerd. Het college wil nog binnen de looptijd van de Nota Grondbeleid voldoen aan alle normen.

De Rekenkamercommissie
De Rekenkamercommissie Dongen is op 1 januari 2006 opgericht. Het doel van de Rekenkamercommissie is om door middel van beleidsevaluaties en doelmatigheidsonderzoeken een bijdrage te leveren aan de doeltreffendheid van het beoogde beleid, evenals de doelmatige voorbereiding en uitvoering ervan. De leden zijn: mr. P.J. (Paul) de Ridder, drs. C.E.J.M. (Coen) Cransveld MBA en drs. H. (Huub) Tilburgs. Dit rapport is het derde rapport van de Rekenkamercommissie.

Rapport 'Gegrond verklaard'
Klik hier om het rapport te bekijken.

Laatst gewijzigd: 30-11-2007