Gemeente Dongen


Gemeente compenseert eigen risico Collectieve Ziektekostenverzekering

In haar vergadering van 27 november jl heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het verhogen van de gemeentelijke bijdrage ter compensatie van de premie voor de Collectieve Ziektekostenverzekering. De bijdrage wordt verhoogd van 7,75 naar 11,75 per verzekerde per maand en wordt betaald uit het budget Bijzondere Bijstand.

Op 1 januari 2008 breekt het tweede jaar van de Collectieve Ziektekostenverzekering voor minima aan. Landelijk zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo vervalt de no-claim regeling van 255,- en krijgen de deelnemers te maken met een verplicht eigen risico van 150,-

Zorgtoeslag
Deze 150,- wordt voor minima gecompenseerd met een bedrag van 103,- uit de verhoogde zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag is gebaseerd op de werkelijke gemiddelde premie in de markt. De gemiddelde premie wordt vervolgens verhoogd met het gemiddelde eigen risico, dat voor 2008 getaxeerd wordt op 103,- per volwassene. Alle minima die een zorgtoeslag aanvragen ontvangen in 2008 dus een compensatie van 103,-, wegens de introductie van het verplichte eigen risico. Na de compensatie resteert er nog een bedrag van 47,- eigen risico.

Gemeentelijke bijdrage
Het was de vraag of er voor het verplicht eigen risico recht op bijzondere bijstand bestaat. Om niet met aanvragen bijzondere bijstand voor de kosten van het eigen risico te worden overspoeld heeft het college bepaald de gemeentelijke bijdrage voor deelname aan de Collectieve ziektekostenverzekering voor minima te verhogen met 4, per verzekerde.

De wettelijk eigen bijdrage in 2008 van 150,- minus de zorgtoeslag van 103,- maakt een restant bedrag voor het eigen risico van de deelnemer van 47,-. De verhoging van de gemeentelijke bijdrage met 4,- compenseert het resterende bedrag van de eigen bijdrage volledig. De totale gemeentelijke bijdrage die dan wordt betaald aan de zorgverzekeraar wordt 11,75.

Laatst gewijzigd: 30-11-2007