Gemeente Enkhuizen

30 November 2007

Nieuwe toren met oude klokken aan Koperwiekplein

In de wijk Oude Gouw werd op het Koperwiekplein in 1977 een carillon met negen klokken geplaatst, dat via een automatisch speelwerk melodieën kon voortbrengen. In november 2002 werd het oude bandspeelwerk vervangen door een computerspeelwerk en het carillon uitgebreid naar 18 klokken (anderhalf octaaf). Met deze verdubbeling van het aantal klokken werden de muzikale mogelijkheden verveelvoudigd.

Nieuwe toren oude klokken
Vanwege de ontwikkeling van het woonzorgcomplex aan de Meeuwenlaan werd de toren in 2006 afgebroken en werden de klokken tijdelijk opgeslagen. Inmiddels wordt voor de hoofdingang van het winkelcentrum aan het Koperwiekplein een geheel nieuwe stalen toren gerealiseerd waarin de klokken worden geïnstalleerd. Met een hoogte van 10 meter is deze 1 meter hoger dan zijn voorganger en niet meer rond maar driehoekig van vorm, met aan drie zijden verlichte wijzerplaten. De klokken zijn in cirkels op drie niveaus opgehangen, worden in de toren aangelicht en afgeschermd met roestvrijstalen roosterwerken. De elektra-verdeelinrichting en de bestaande carilloncomputer zijn ondergebracht in een afgesloten meterruimte in de voet van de toren. Door de grotere hoogte klinken de carillonklanken bij de nieuwe toren iets verder dan in het verleden het geval was.

14 december (her)ingebruikname
De (her)ingebruikname van het carillon in de nieuwe toren vindt plaats op 14 december 2007. Wethouder Van Pijkeren stelt het carillon weer in werking door het activeren van de kerstliederen in de carilloncomputer. Hierna klinken de melodieën, die zijn vervaardigd door stadsbeiaardier, na jaren van stilte weer vanaf dit carillon. Het carillon speelt op elk heel en elk half uur van 8.00 tot 19.00 uur.

De realisatie van de nieuwe klokkentoren is tot stand gekomen in opdracht van de gemeente Enkhuizen, in overleg met afdeling Beheer, bouwkunde, de stadsbeiaardier, de leverancier van de toren, de firma Koninklijke Eijsbouts te Asten, de eigenaar van het winkelcentrum Generali, de winkeliers en aannemersbedrijf Verplancke & Groot te Enkhuizen.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl