Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 29 november 2007 OWB/FO/2007/44882 9 november 2007 07-OCW-B-62

Onderwerp
Toezeggingen Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Hierbij zend ik u de notitie "Het Nederlandse wetenschapssysteem, institutioneel overzicht". De notitie betreft een uitwerking van mijn toezegging aan uw Kamer, gedaan in het algemeen overleg over onderzoeksbeleid op 30 mei 2007 (Kamerstuk 29338, nr. 61), om mij te beraden op de mogelijkheden om het onderzoekslandschap duidelijker in kaart te brengen en te komen met een institutioneel schema van de Nederlandse wetenschap. In uw bovenaangehaalde brief hebt u mij gevraagd u dit schema nog vóór de begrotingsbehandeling toe te zenden. In hetzelfde overleg heb ik nog een aantal toezeggingen gedaan en daarover wil ik u, mede met het oog op het nota-overleg over de Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid op 10 december aanstaande, informeren. De eerste toezegging betreft een brief over alternatieven voor dierproeven, onder meer in Europees verband. Deze brief, met kenmerk OWB/WG/2007/2447 heeft de Kamer op 12 juni 2007 ontvangen. In het algemeen overleg heb ik verder gezegd mogelijkheden te zien voor een op Amerikaanse leest geschoeide verbetering van de onderzoekscholen. In de Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid die recent aan uw Kamer is toegezonden wordt hierop ingegaan. Ook heb ik een kabinetsreactie toegezegd op het advies van de KNAW "Wetenschap op bestelling" over onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek. Deze reactie is onlangs aan de Kamer gezonden (brief van 20 november 2007, kenmerk OWB/FO/2007/43217). Verder heb ik toegezegd te zullen ingaan op de science system assessment taak van het Rathenau Instituut. Dit vergt meer tijd, met name voor overleg met de KNAW over zowel de invulling van de financiële kaders als over de instellingsbeschikking van het Rathenau Instituut. Daarbij wordt de aanbeveling van de Commissie Chang meegenomen over het vergroten van de transparantie in het onderzoek (vergelijk de strategische agenda). Na afronding van dit overleg, in de loop van volgend jaar, zal uw Kamer hierover nader worden geïnformeerd. In een later stadium zal ik ook terugkomen op mijn toezegging over bursalen. Voorts heb ik in het algemeen overleg van 30 mei 2007 toegezegd na de 100 dagen termijn te zullen terugkomen op TNO. Ook daarop wordt ingegaan in de hierboven genoemde strategische agenda.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

In het algemeen overleg over de Wijziging van het Bekostigingsbesluit WHW op 26 september (Kamerstuk 31200 VIII nr. 22) heb ik toegezegd nadere informatie te zullen sturen over de werking van de nieuwe Vernieuwingsimpuls en de mogelijkheden voor vrouwen. Ook hierop wordt ingegaan in de strategische agenda. In het convenant met de VSNU is overeengekomen dat de nieuwe Vernieuwingsimpuls ingaat op 1 januari 2009. Ik vraag NWO een voorstel voor de nieuwe inrichting van de Vernieuwingsimpuls uit te werken en wil NWO de tijd gunnen dit zorgvuldig en in goed overleg met mijn departement te doen. De uitwerking hiervan kan de Kamer in het tweede kwartaal van 2008 tegemoet zien.
Door mijn voorganger is een tweetal toezeggingen gedaan over octrooien. Dit betreft een reactie op het CPB-rapport "Crossing borders" en de toezegging om met de minister van Economische Zaken te overleggen over octrooibeleid. In eerder genoemde Strategische Agenda Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid wordt aangekondigd dat de wenselijkheid en mogelijkheden zullen worden bezien om de wetgeving voor hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van intellectuele eigendomsrechten aan te passen. Ik vertrouw erop dat uw Kamer deze toezeggingen daarmee als afgedaan beschouwt.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk