Gemeente Oisterwijk

28-11-2007

Effectiever handhaven in illegale bouwsituatie

Oisterwijk combineert bouwstop direct met last onder dwangsom

Het college heeft besloten om bij een bouwstop ook direct een last onder dwangsom op te leggen. Dit heeft tot gevolg dat iemand die na een bouwstop toch verder bouwt, een bedrag moet betalen (de dwangsom).

Nu geen sanctie bij bouwstop

Als burgers of bedrijven tijdens de bouw zonder of in afwijking van de verleende bouwvergunning bouwen, wordt tot nu toe alleen een bouwstop opgelegd. Een bouwstop is bedoeld om te voorkomen dat de illegale situatie verder in ernst en omvang toeneemt. Als de overtreder ondanks de bouwstop toch verder bouwt, dan staat daar geen sanctie op. De bouwstop kan nu dus niet door de gemeente geëffectueerd worden.

Nieuwe werkwijze

Met de nieuwe werkwijze kan efficiënter en effectiever gehandhaafd worden. Als de overtreder na de bouwstop toch verder bouwt, moet de overtreder direct de dwangsom betalen. Hiermee wordt de druk op de overtreder groter en kan beter en sneller resultaat worden behaald.

De toezichthoudende ambtenaren zijn bevoegd tot het opleggen van een bouwstop met de dwangsom. Binnenkort wordt de nieuwe werkwijze ingevoerd.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl