Meer artsen en verplegers nodig tegen hiv en aids

30/11/2007 11:42



Oxfam Novib



Liedje van Annie Lennox over gevolgen van epidemie

30 november 2007

Het aantal werkers in de gezondheidszorg moet fors omhoog, anders blijven miljoenen hiv en aidspatiënten verstoken van goede hulp, stelt Oxfam Novib vast. Mede om dit bewustzijn te bevorderen heeft mondiaal ambassadeur van Oxfam Annie Lennox het nummer SING geschreven en opgenomen, dat vooral gaat over de gevolgen van de epidemie in Zuid-Afrika.

Oxfam International werkt samen met honderden lokale organisties in meer dan twintig landen, om miljoenen mensen die met hiv en aids leven bij te staan. Momenteel leven er werelwijd zo'n 33 miljoen mensen met hiv. De meeste van hen wonen in Subsahara-Afrika. In delen van Azië en Latijns-Amerika is een snelle stijging waar te nemen, waarbij opvalt dat de groei onder vrouwen sneller gaat dan onder mannen.

Oxfam roept de rijke landen op om leiding te geven aan de strijd tegen de pandemie, door steun aan het Wereldfonds tegen aids, tuberculose en malaria en door arme landen te ondersteunen in de opbouw van een zorgstelsel, onder meer voor de werving en training van meer gezondheidswerkers.

Het tekort aan getrainde dokters, verplegers en basisgezondheidswerkers is duidelijk een rem op de wereldwijde respons op aids, zegt Anny Peters, hiv- en aidsdeskundige van Oxfam Novib. Om hiv en aids effectief te behandelen is meer en betere training nodig en moeten tienduizenden nieuwe artsen en veerpleegkundigen onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en tegen adequate salarissen kunnen werken. Dit lukt alleen als donoren meer van hun hulp aan gezondheidszorg geven, met behulp van sectorale en algemene budgetsteun en als ontwikkelingslanden in hun begrotingen prioriteit geven aan de gezondheidszorg."

Dolmingas dos Saleios Correia in Angola is hiv-positief en is haar man en twee kinderen aan aids kwijtgeraakt. Ze werkt voor ao Humana, een partner van Oxfam die vanuit Luanda werkt. "Het gaat beter in Angola. Antiretrovirale (ARV) medicijnen zijn nu gratis verkrijgbaar in een siroopvorm voor kinderen. Maar er zijn nog steeds veel problemen. In openbare ziekenhuizen, bijvoorbeeld, krijgen 10.000 mensen behandeling met ARV-medicijnen, maar er zijn slechts tien artsen. Daarnaast zijn er 15.000 kinderen die dezelfde behandeling krijgen, begeleid door slechts twee artsen. De behoefte aan zorgmedewerkers is urgent."

In Malawi, een van 's werelds ergst getroffen landen, krijgen nu twee op de drie van de 187.000 mensen die met hiv leven een behandeling. Nog geen vijf jaar geleden werd er bijna niemand behandeld. De overlevingskans ligt nu rond de 70 procent. Echter, het gebrek aan behandeling en zorg voor tienduizenden patiënten blijft een enorm probleem.

"Subsahara-Afrika, en vooral Zuidelijk Afrika, zijn de zwaarst getroffen regio's met hiv en aids. Ook al neemt de toename van hiv af in een aantal Afrikaanse landen, zoals Zimbabwe of Kenia, de noodzaak om te investeren in training en ondersteuning van zorgmedewerkers is nu groter dan ooit. De opbouw van zorgstelsels die ook reproductieve zorg verstrekken is een lange termijn investering om de epidemie wereldwijd een halt toe te roepen en terug te dringen," zegt Anny Peters.

Einde bericht.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,