Gemeente Onderbanken


Nieuwe kunstwerken op burgemeesterskamer Onderbanken

Het is inmiddels bijna een traditie geworden dat Onderbankense kunstenaars hun werken in de burgemeesterskamer van het gemeentehuis exposeren. Deze keer zijn de kunstwerken van Suus Elkink-Martens en Nico van Zuilen te bewonderen.

foto met kunstenaars Van Zuilen en Elkink.JPG

Burgemeester Clermonts temidden van Nico van Zuilen en Suus Elkink-Martens

De in Bingelrade woonachtige Nico van Zuilen ontdekte zijn passie voor kunst pas op latere leeftijd. Geïnspireerd door zijn vrouw Marlies die al jaren boetseerde, maakte hij zich na zijn pensioen de techniek van het boetseren eigen. Hiervoor volgde hij jarenlang workshops bij beeldhouwer Peter Schuijren, die hem de fijne kneepjes van het vak leerde. Wie Nico's kunstwerken goed bekijkt, zal twee terugkerende thema's ontdekken: `portretten van mensen' en `boerderijdieren'. Voor dit laatste thema ontwikkelde Nico al in zijn kinderjaren een bepaalde fascinatie die hij nu vereeuwigt in hout, brons of klei. Eén van zijn kunstwerken waar hij met recht trots op is, is een beeld van Toon Hermans. In 2000 werd hij, samen met twee andere kunstenaars, uit 60 kunstenaars geselecteerd om een portret van Toon Hermans te maken. Dit in het kader van een wedstrijd die de gemeente Sittard had georganiseerd om Toon Hermans te eren en te herdenken. Uiteindelijk werd zijn portret niet uitgekozen, maar een leuk gegeven is dat momenteel wel een door Nico gemaakt bronzen portret van Toon Hermans in het Toon Hermans huis in Heerlen staat. Geïnteresseerden kunnen op afspraak een kijkje nemen in Nico's atelier in Bingelrade. Meer informatie over Nico en zijn kunstwerken is te raadplegen via de website www.kunstenaarsinlimburg.nl

De Schinveldse Suus Elkink-Martens is sinds 1996 actief in het vervaardigen van etsen. Met een lerarenopleiding handvaardigheid en haar ervaring als vormgeefster voor pretparken op zak, is het niet vreemd dat Suus voor het kunstenaarsvak heeft gekozen. Inspiratie voor haar etsen haalt zij uit alledaagse dingen zoals de mensen in haar omgeving. Suus vindt het belangrijk dat de mensen die zij in haar etsen vastlegt karakter uitstralen. Ook het ingrediënt humor voegt zij er graag aan toe. Met haar etsen `De Vogellokker', `Tango', `Vriendinnen' en `Lente' sleepte zij vorig jaar de Ilse Frankenthal Publieksprijs in de wacht tijdens de 8ste Euregionale Grafiekmanifestatie In Brunssum, die werd georganiseerd door de Ilse Frankenthal Stichting. Tijdens deze manifestatie konden bezoekers kenbaar maken welke werken hen het meest aanspraken. Uit de 60 kunstenaars die deelnamen aan de manifestatie kreeg Suus Elkink, samen met Jack Vreeke, de meeste voorkeursstemmen.
Meer informatie over Suus Elkink-Martens en haar kunstwerken is te vinden op de website www.suuselkinkmartens.nl