Productschap Margarine


Home

30.11.2007

Start evaluatie gemeenschappelijk EU-landbouwbeleid

In 2003 is gestart met de hervorming van het Europese landbouwbeleid. In 2008 zal worden onderzocht wat de resultaten zijn van deze hervormingen om te beoordelen of verdergaande aanpassingen noodzakelijk zijn. Vanwege de problemen met ruime overschotten is onder druk van de maatschappij de nadruk van het steunbeleid langzamerhand verlegd van productie- naar inkomenssteun. De prijzen voor agrarische producten komen in de buurt van de wereldmarktprijzen. Bovendien dienen producenten meer en meer te voldoen aan randvoorwaarden ten aanzien van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn om in aanmerking te komen voor steun.

De onderwerpen van de evaluatie zijn in dit kader gegroepeerd onder de noemer "Gezondheidscheck", waarvan het doel is de volgende drie vragen te beantwoorden:

1. Hoe kan de inkomenssteun worden vereenvoudigd en effectiever en efficiënter worden gemaakt?

2. Hoe kunnen instrumenten voor marktondersteuning, ooit bedoeld voor zes lidstaten, worden aangepast aan de wereldomvattende markt en een EU met 27 lidstaten?

3. Hoe kunnen de uitdagingen worden aangegaan van klimaatverandering tot groei van biotransportbrandstoffen en watermanagement en biodiversiteit door aanpassing aan de nieuwe risico's en mogelijkheden?

Biotransportbrandstoffen zullen een wezenlijk onderdeel uitmaken van de evaluatie, aangezien de teelt van energiegewassen een bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering die mogelijk ook een effect kan hebben op de teeltmogelijkheden in de EU. Bovendien moet worden bezien hoe de EU een balans kan vinden tussen de productie van voedsel en brandstof. De kans is groot dat de braakleggingsregeling die voor 2008 al is opgeschort in haar geheel wordt afgeschaft.

Klik hier voor de mededeling van de Commissie.

Klik hier voor de speech van Mariann Fischer Boel, EU-commissaris voor landbouw, voor de landbouwcommissie van het Europees Parlement.