Gemeente Leeuwarden

Luierinzameling in Leeuwarden blijft voorlopig overeind

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-11-2007) Al jaren organiseert de gemeente Leeuwarden, samen met een 20-tal kinderdagverblijven, de gescheiden inzameling van luiers. Mensen kunnen hun luiers aanbieden bij de kinderdagverblijven, ook als ze geen `klant' zijn. De luiers werden volledig hergebruikt bij het bedrijf Knowaste.
Alle betrokkenen, de ouders niet in de laatste plaats, waren tevreden over de gescheiden inzameling.
Op 26 oktober kwam, volledig onverwacht, het bericht dat Knowaste ermee ophield. Een nadere toelichting heeft de gemeente nooit ontvangen, evenmin als andere gemeenten, bedrijven of kinderdagverblijven.

Na dit bericht hebben zowel de gemeente als Omrin gezocht naar alternatieve mogelijkheden voor de verwerking van luiers. Dat heeft niet tot resultaat geleid. Daarom stond de gemeente op het punt de gescheiden inzameling in eendrachtige samenwerking met de kinderdagverblijven per eind 2007 te beëindigen.

Op 28 november verschenen er echter berichten over een mogelijke doorstart van Knowaste. Hierover wordt op korte termijn duidelijkheid verschaft. Voor de gemeente reden om de kinderdagverblijven te vragen of het mogelijk is, in afwachting van die duidelijkheid, nog even door te gaan met de gescheiden inzameling. De kinderdagverblijven van de Stichting Kinderopvang Leeuwarden hebben die mogelijkheid niet en stoppen op 24 december met de gescheiden luierinzameling. De uitgifte van luierzakken wordt al op 3 december gestaakt.

De kinderdagverblijven die voorlopig doorgaan met de gescheiden luierinzameling zijn:

Kinderdagverblijf It Sinnebern Francois Havesmidwei 2 8914 BC Leeuwarden
Kinderdagverblijf Bernestaete Wildaarburen 3 8924 JK Leeuwarden Kinderdagverblijf Bernelân Julianalaan 97 8921 AH Leeuwarden Kinderdagverblijf Bloemenkind Engelsestraat 50b 8913 BJ Leeuwarden Kinderdagverblijf Ikke Pikke Porretje Raaigras 28 8935 GH Leeuwarden Kinderdagverblijf Huppeldepup Mr. PJ. Troelstraweg 191 8919 AB Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden is blij dat een aantal kinderdagverblijven doorgaan met de luierinzameling. Het recyclen van luiers spaart het milieu. Leeuwarden wil de luierinzameling dan ook continueren.